Bal, doğanın bize sunduğu en şifalı besinlerin başında gelir. Bal arılarının çiçekli bitkilerden elde etiği doğal bir şifa kaynağı olan bal, güçlü vitaminlere ve antioksidanlara sahiptir.
Bal, bize pek çok fayda sunsa da en bilinen faydası öksürüğü önlediğidir. Anti-bakteriyel ve antienflamatuar olan bal, öksürüğü bastırır ve boğazı yumuşatır.
İçerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde bal, hafızayı güçlendirmede önemli bir rol oynar. Bal aynı zamanda beyin fonksiyonlarını korur ve iyileştirir.
Faydaları saymakla bitmeyen bal, ağız sağlığını korumada güçlü özelliklere sahiptir. Bal, ağız kokusu ve diş eti iltihabı için etkili bir şifa kaynağıdır. Ayrıca bal; cilt yanıkları, böcek ısırıkları gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarını tedavi eden bir şifa kaynağıdır.
Bal, yüzyıllardan beri pek çok rahatsızlık için şifa kaynağı olsa da bazı durumlarda bazı kişiler için tehlikeli olabilir.
BAL YERKEN NEDEN MİDE AĞRISI OLUR?
Kimi insan bal yerken veya bal yedikten sonra midesinde bir ağrı hissedebilir. Bunun nedeni, bal alerjisi olabilir.
Polen alerjisi olan bazı kişilerde çapraz reaksiyon görünebilir. Bal, üretim aşamasında iken bazı ağaç ve bitkilerin polenleri ile enfekte olabilir.
Bunun sonucunda ise bazı kişilerde bal alerjisi meydana gelebilir. Bal alerjisi olan kişiler bal yerken; karın ağrısı, mide bulantısı, şişkinlik ve ciltte kaşıntı yaşayabilir.
BAL ALERJİSNİN BELİRTİLERİ
Burun akıntısı, hapşırık, şişme, boğaz kaşıntısı, deri döküntüsü, ciltte şişme olarak sıralanabilir. Fakat bazen ciddi belirtiler de gösterebilir.
Bunlar; baş ağrısı, mide bulantısı, karın ağrısı, kusma ve ishaldir. Eğer siz de bal yedikten sonra bu belirtileri yaşıyorsanız mutlaka bir uzman görüşü almayı ihmal etmeyin.