Yapılan üç yıllık araştırmada, metabolik sendromlu yaklaşık 380 katılımcının sağlık durumu, kilosu ve yeme alışkanlıkları gözlemlendi.
Metabolik sendrom, kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet riskini artıran, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, bel çevresinde aşırı yağlanma ve yüksek kolesterol gibi faktörleri içeren bir hastalıktır.
Bu çalışma, günlük kalori alımınızın yüzde 20 ila 30'unu oluşturan kahvaltının, kahvaltıyı atlamaktan veya çok düşük kalorili bir kahvaltı yapmaktan çok daha sağlıklı olduğunu göstermektedir.
Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi, kadınların günde 2.000 kalori, erkeklerin ise 2.500 kalori tüketmesini önermektedir.
Ayrıca sağlıklı bir kahvaltının toplam kalorinin yüzde 20 ila 25'ini oluşturması ve çeşitli besin öğeleri içermesi gerektiğini de vurguluyor.
Kahvaltıda yaklaşık 400 kalori tüketen kişilerin vücut kitle indeksi daha düşük ve bel çevresi, kahvaltıyı atlayanlara göre 2,5 cm daha küçüktü.
Barselona Del Mar Hastanesi Araştırma Enstitüsü'nden Carla Alejandra Pérez Vega, araştırmanın sadece kahvaltıya odaklandığını ve kahvaltının günün en önemli öğünü olup olmadığı konusunda net bir sonuca varılamayacağını belirtti.
Uzmanlar ayrıca uzun süreli açlık sonrası metabolizmanın hızlanmasında kahvaltının önemli bir rol oynadığını vurguladı. Kahvaltıyı atlayan kişilerin daha az enerji harcadığını belirtti.
Ayrıca yapılan önceki araştırmalar, sabah 7'den önce kahvaltı yapmanın ömrünüzü uzatabileceğini de göstermişti.
New York Şehir Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, sabah 6 ile sabah 7 arasında kahvaltı yapan kişilerin, sabah 8'de kahvaltı yapanlara göre kalp krizi ve kanser gibi hastalıklardan yüzde 6 daha erken ölme riskinin olduğunu buldu.
Ayrıca sabah 10'da kahvaltı yapan kişilerin, sabah 6 ile sabah 7 arasında kahvaltı yapanlara göre erken ölüm riskinin yüzde 12 daha yüksek olduğu gözlemlendi.
Çalışmalar hem kahvaltının sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğunu hem de yaşam süresini uzatmak için de önemli bir öğün olduğunu ortaya koyuyor.
KAHVALTI YAPMAMANIN DİĞER ETKİLERİ
Kahvaltı, beyne optimum işlev için gerekli glikozu sağlar. Bu nedenle kahvaltı yapmamak, konsantrasyonu, hafızayı ve genel bilişsel performansı bozar. Bu da işte veya okulda üretkenliği etkiler.
Kahvaltı, genel sağlık için önemli olan temel vitamin ve mineralleri alma fırsatıdır. Kahvaltı yapmamak, çeşitli vücut fonksiyonlarını etkileyebilen ve zamanla sağlık sorunlarına yol açabilen besin eksikliği riskini artırır.
Kahvaltı yapmamak düşük kan şekeri seviyelerine, ruh hali değişimlerine, sinirliliğe ve genel bir huzursuzluk hissine neden olabilir.
Kahvaltıyı atlamaktan kaynaklanan düşük kan şekeri vücudun stres tepkisini harekete geçirir. Bu, kortizol seviyelerini yükselterek, strese ve kaygıyı artırır.
Kahvaltı yapmamak, vücuda enerji tasarrufu sinyali göndererek metabolizmanın yavaşlamasına yol açabilir. Bu uyarlanabilir tepki, kilo yönetimi çabalarını engeller ve kalori yakmayı daha da zorlaştırır.