Hepimiz ampulü Edison'un, telefonu Graham Bell'in icat ettiğini biliriz. Ancak günümüzde de hala kullandığınız ve teknolojik gelişmelerin önünü açan bir çok buluşu kadın mucitlerin icat ettiğini biliyor muydunuz? Sayıları o denli fazla ki biz sadece öne çıkan birkaç tanesini sıralayabildik. Gelin, Wifi, bulaşık makinesi, araç cam sileceğini, tek kullanımlık su geçirmez bebek bezi gibi teknolojilerin ilk mucitlerini yakından tanıyalım. Kadın mucitler kim? Kadın mucitlerin icatları neler? İşte tarihteki ilklere imza atan kadın mucitler...
Kadın mucitler kim? Kadın mucitlerin icatları neler? İşte tarihte ilklere imza atan kadın mucitler...
Bilim insanında olduğu gibi mucit denilince de akla hemen erkek mucitler gelir. Ancak sayısı azımsanmayacak kadar kadın mucit vardır. Bu kadınların buluşları ise o denli önemlidir ki hayatı birçok noktada değiştirmiştir. Wifi, bulaşık makinesi, araç cam sileceğini, tek kullanımlık su geçirmez bebek bezini ve daha fazlasını kadın mucitler buldu. Peki, Kadın mucitler kim? Kadın mucitlerin icatları neler? İşte tarihte ilklere imza atan kadın mucitler...
KADIN MUCİTLER VE BULUŞLARI
Hedy Lamarr-Wifi
Kadın mucit Hedy Lamarr'ın oldukça ünlü bir oyuncu olduğunu da biliyor muydunuz? 20. yy'ın en önemli Hollywood oyuncularından biri olan Lamarr, Wi-Fi'nin temelini oluşturan 'frekans atmalı yayılma spektrumu' tekbolojisini geliştirdi. Bu buluş zamanla geliti ve modern kablosuz teknolojilerin temelini oluşturdu.
Josephine Cochrane-Bulaşık makinesi
Cochrane, 1886 yılında ilk pratik bulaşık makinesini yaptı ve bulaşık makinesinin patenti, 1886 yılında Joel Houghton tarafından kendisine verildi. Sık sık yemek partilerine ev sahipliği yapan Cochrane, bulaşığı kırmadan bu ili daha hızlı yapabilecek bir makine olmasını istedi. Eğer hiç kimse bir bulaşık makinesi icat etmiyorsa, o halde bende bunu kendi başıma yapacağım!” diye bağırdığı söylenen Cochrane, günümüzün en pratik teknolojilerinden birini buldu.
Ada Lovelace- İlk bilgisayar algoritmasını geliştiren, ilk kadın mühendis
Lovelace'nin makine hakkındaki notları, bi bilgisayar tarafından işlenmek üzere yazılan ilk algoritmayı barındırır. Bundan dolayı Lovelace, dünyanın ilk kadın bilgisayar programcısı olarak kabul edilmektedir. İngiliz matematikçi ve yazar Ada, bilime şiirsel yaklaşımını ve kendisini analizci ve metafizikçi olarak tanımladı.