İsmail Haniye kimdir? Hamas lideri İsmail Haniye'yi kim, neden öldürdü?

Hamas lideri İsmail Haniye, Tahran'da düzenlenen suikast sonucu öldürüldü. 63 yaşındaki Haniye, Hamas’ın Siyasi Büro Şefi'ydi ve en üst düzey liderlerden biri kabul ediliyordu. İsmail Haniye'nin ölümü tüm dünyada büyük yankılara neden oldu. Peki, İsmail Haniye kimdir? Hamas lideri İsmail Haniye'yi kim, neden öldürdü?

Google Haberlere Abone ol
İsmail Haniye kimdir? Hamas lideri İsmail Haniye'yi kim, neden öldürdü?

İsmail Haniye, seçimi kazanan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için İran'a gitmişti. Tahran'da saldırıya uğrayan Haniye'nin öldürüldüğünü doğrulayan Hamas, "Haniye, siyonist bir saldırı sonucu Tahran'da öldürüldü. Hamas liderinin suikastı korkakça bir eylem, cezasız kalmayacak." ifadelerine yer verdi. Yapılan açıklamalarda olayın soruşturulduğu ve soruşturma sonucunun yakında kamuoyu ile paylaşıldığı bildirildi. Peki, İsmail Haniye kimdir? Hamas lideri İsmail Haniye'yi kim, neden öldürdü?

İsmail Haniye kimdir? Hamas lideri İsmail Haniye'yi kim, neden öldürdü?

İSMAİL HANİYE KİMDİR?

İsmail Haniye 29 Ocak 1962 tarihinde Gazze Şeridi'ndeki Elşati mülteci kampında dünyaya geldi. Ailesi 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Aşkelon şehrinden kaçarak mülteci durumuna düşen Haniye, 1987'de Gazze İslam Üniversitesi'nden mezun oldu.1989'da I. İntifada'ya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklanan Haniye, 1992'de serbest bırakıldıktan sonra, İsrail tarafından diğer İslami Cihad ve Hamas üyesi 415 kişilik grubun arasına katılıp, Güney Lübnan'a sürüldü. Ertesi yıl Gazze'ye geri dönen Haniye, 1999'dan 2004'e kadar, Hamas genel sekreteri Şeyh Ahmet Yasin'in özel kalem müdürlüğünü yaptı.

Aralık 2005'te yapılan ve 25 Ocak 2006'da tekrarlanan Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde Hamas lideri Halid Meşal'in Şam'da sürgünde bulunmasından dolayı listenin en başında yer alan Haniye, Hamas'ın 132 sandalyeden 74'ünü aldığı seçimler sonucunda, 16 Şubat 2006'da Hamas'ın başbakan adayı olarak açıklandı.

19 Şubat'ta, ABD ve İsrail'in karşı çıkmalarına rağmen Filistin başkanı Mahmud Abbas tarafından başbakanlığa atanan Haniye, Ekim 2006'da Gazze'de El Fetih ile Hamas üyelerinin çarpışmaları sırasında konvoyuna düzenlenen saldırıdan kurtuldu. Haniye, Mayıs 2007'de İsrail'in evine karşı düzenlediği füze saldırısını atlattı.

Haziran 2007'de Gazze Şeridi'ndeki Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmaların zirveye çıkması üzerine, Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas tarafından görevinden alındı.

 

HAMAS LİDERİ İSMAİL HANİYE'Yİ KİM, NEDEN ÖLDÜRDÜ?

31 Temmuz 2024 tarihinde İran devlet medyası, Haniye'nin İran'da Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan'ın göreve başlama törenine katıldığı sırada suikaste uğradığını bildirdi. Hamas, "Tahran'daki saldırı İsrail tarafından düzenlendi" derken, İran'dan da suikast sonrası açıklama geldi. 

İran'ın yerel sitelerinden alınan haberlere göre, suikaste ilişkin yapılan ilk açıklamada, ''Heniyye suikasti kırmızı çizgileri aştı ve İsrail ağır bir bedel ödeyecek'' denildi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Yetkili makamlar İsmail Heniyye suikastinin boyutlarını ve ayrıntılarını halen araştırıyor. Siyonist işgalcilerin pençesinden kurtulmak için mücadele eden mücahitlerin kanı hiçbir zaman boşa gitmeyecektir. Heniyye'nin Tahran'da şehit edilmesi Tahran, Filistin ve direniş arasındaki yakın bağı güçlendirecek ve derinleştirecek" açıklamasını yaptı.

Rusya Dışişleri'nden ise "Kabul edilemez siyasi bir cinayet" değerlendirmesi geldi.

Haniye'nin daha önce 3 oğlu ve 4 torunu öldürülmüştü.

İsrail ordusu, 10 Nisan'da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinleri ve yakınlarıyla bayramlaşmaya giden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu aracı vurmuştu.

Saldırıda 3 oğlu ve 4 torununu kaybeden Heniyye, "çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini" ifade etmişti.
Heniyye'nin, İsrail ordusunun Ramazan Bayramı'nda düzenlediği saldırıda yaralanan torunu Melek Heniyye de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

İsrail basınına göre, "Heniyye'nin oğullarına düzenlenen suikast, İsrail ordusu ve istihbaratının işbirliğiyle" gerçekleştirilmişti.

Heniyye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

Etiketler hamas kimdir ölüm
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin