Instagram'a erişim yasağında yeni gelişme. Süre doldu. İşte Instagram'ın açılacağı tarih...

Instagram'a erişimin engellenmesinin üzerinden günler geçti. Kritik süre sona erdi. BTK kararıyla erişim engeli getirilen Instagram, 48 saatlik yasal süre geçmesine rağmen hala açılmadı. CHP ise yasağa karşı harekete geçti. İşte bundan sonra yaşanacaklar...

Google Haberlere Abone ol
Instagram'a erişim yasağında yeni gelişme. Süre doldu. İşte Instagram'ın açılacağı tarih...

Instagram'a erişim yasağında 48 saatlik yasal süre doldu. Ancak sosyal medya platformu açılmadı.

Sabah’ın haberine göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime engellenen Instagram, Türkiye’nin istediği kurallara uyana kadar da kapalı kalacak.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman yaptığı açıklamada "Meta'nın uluslararası dijital şirketlerin ülkelerin hukukunu, yönetim yapılarını, moral ve ahlak değerlerini yok sayarcasına yürüttükleri uygulamalarını asla kabul etmiyoruz. Instagram'ın çifte standartlı tavrından bir an önce vazgeçmesini bekliyoruz” dedi.

KATALOG SUÇLAR NELERDİR?

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 100/3 hükmünde yer alan katalog suçlar şu şekilde:

"Soykırım ve insanlığa karşı suçlar, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, kasten öldürme, kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama, işkence, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, hırsızlık ve yağma, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, düşmanla işbirliği yapmak, devlfiilîarşı savaşa tahrik, düşman devlete maddi ve mali yardım, Cumhurbaşkanına suikast ve fiilî saldırı, silah kaçakçılığı suçları, banka yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları tarafından işlenen zimmet suçu, kasten orman yakma suçu, kültür ve tabiat varlıklarını haksız olarak yurtdışına çıkarma suçu, kaçakçılık suçlarının tamamı, sağlık personeline yönelik işlenen kastan yaralama suçu."

CHP'DEN ÇAĞRI

X üzerinden TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a çağrı yapan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, TBMM Dijital mecralar Komisyonu'nun acilen toplanması gerektiğini belirtti.

Emir'in paylaşımı şöyle:

"TBMM Dijital Mecralar Komisyonu acilen toplanarak Instagram platformunun kapatılmasını görüşmelidir. Komisyon üyesi arkadaşlarımız diğer partilerle de iletişim içinde çalışmalara başlamıştır. Komisyon Başkanı Sn. Hüseyin Yayman ve Meclis Başkanı Sn. Numan Kurtulmuş da üstüne düşen sorumluluğu almalı ve böylesine önemli bir konuda Meclisimizin bir an evvel devreye girmesi sağlanmalıdır."

ÖZEL ÇOK SERT ÇIKMIŞTI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Instagram’a erişim engeli getirilmesine,“Orası bir özgürlük ortamı, her fikir özgürce ve kısıtlanmadan, suç içermedikçe sonra paylaşılabilmeli. Bunu kısıtlayan Meta da yanlış yapıyor ama bunu görüp buna misilleme yapmak Instagram’a, dünya kadar insan oradan haberleşiyor, oradan ticaret yapıyor, oradan sipariş veriyor. Dünya kadar genç Türkiye’de Instagram’ı kullanıyor ve buna kısıtlama getiriyorsunuz. Tamamen saçmalık, tamamen yanlış. Bu kararı hangi kafa, nasıl alıyor? Mesela bu kararı alıp da nerede ilan ettiniz, bu karara hangi yargı merciinde nasıl itiraz edilecek? Bunların düzenlemeleri yok ortada ve tamamen kabul edilemez, sansürcü bir zihniyet. Bunu yapanlar gerçekten çağ dışı insanlar” diyerek tepki göstermişti.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin