Tuz, esas olarak sodyum klorürden oluşan bir mineraldir. Genellikle yemeklerin lezzetini artırmak amacıyla kullanılır.
Tuz, sofraların vazgeçilmezi olan kaynaklardan biridir. Aslında tuz tüketmek sağlığımıza pek çok faydayı beraberinde getirebilir.
Ölçülü olarak tuz tüketmek; sıvı dengesinin, sinir fonksiyonunun ve kas kasılmasının korunmasına yardımcı olduğundan vücudumuz için gereklidir.
Ancak çok fazla tuz tüketmek sağlığımız üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Siz de her yemeğe tuz atmadan asla yiyemeyenlerdenseniz, artık buna bir son vermelisiniz.
İşte aşırı tuz tüketmenin zararları...
AŞIRI TUZ TÜKETMENİN ZARARLARI
Aşırı tuz alımının en önemli etkilerinden biri kan basıncının artmasıdır. Tuz sodyum içerir ve çok fazla sodyum tükettiğimizde vücudumuz su tutar.
Bu da kan hacmini artırır ve kan damarlarına baskı yaparak yüksek tansiyona neden olur.
Aşırı tuz alımının neden olduğu yüksek tansiyon, kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği gibi kalp-damar hastalıkları riskinin artmasına neden olabilir.
Böbrekler vücutta uygun sıvı dengesinin korunmasında önemli bir rol oynar. Aşırı tuz tüketmek böbrekleri zorlayabilir ve fonksiyonlarını bozabilir. Bu da zamanla böbrek hasarına yol açabilir.
Aşırı tuz alımı vücudun su tutmasına neden olarak eller, ayaklar ve ayak bilekleri gibi vücudun çeşitli yerlerinde şişkinliğe ve şişmeye neden olabilir.
Yüksek tuz alımı, idrar yoluyla kalsiyum atılımının artmasına neden olabilir. Bu da kemik yoğunluğunun azalmasına ve kemik erimesi riskinin artmasına neden olabilir.
Araştırmalar aynı zamanda yüksek tuzlu beslenmenin, muhtemelen tuzun sindirimi sırasında oluşan kanserojen bileşiklerin varlığına bağlı olarak mide kanserine yakalanma riskini artırabileceğini de göstermiştir.
Araştırmalar yüksek tuzlu bir diyetin, hafıza ve dikkat süresi de dahil olmak üzere bilişsel işlevleri olumsuz etkileyebileceğini, potansiyel olarak bilişsel gerileme ve demans riskini artırabileceğini öne sürüyor.
Aşırı tuz tüketmek vücuttaki sıvı dengesini bozarak dehidrasyona veya aşırı hidrasyona neden olabilir ve bunların her ikisi de genel sağlığımız üzerinde zararlı etkilere neden olabilir.
Tuz, doğal bir susuzluk uyarıcısı görevi görür ve aşırı tuz alımı, daha fazla susamanıza neden olabilir.
Bu da sıvı tüketiminin artmasına neden olur ve bu da sıvı dengesizliklerini daha da kötüleştirebilir.
Düzenli olarak yüksek düzeyde tuz tüketmek, zamanla tat alma duyularını duyarsızlaştırabilir.
Bu da gıdaların doğal lezzetlerini takdir etmeyi daha da zorlaştırır ve potansiyel olarak daha tuzlu gıdaların tercih edilmesine yol açar.