Mısırlılar tarafından ilaç olarak kullanılan susam, zengin yağ bileşenlerince zengin gıdalardan bir tanesidir. Çoğu zaman hamur işlerinin üzerinde görmeye alışık olduğumuz susam esasında tam bir şifa kaynağıdır.
Düzenli olarak tüketildiğinde pek çok konuda fayda sağlayan ve çeşitli hastalıkların oluşmasını engelleyen susamın sağlıklı yaşam için önemi hayli büyüktür.
Zengin yağ bileşenleri ile çevrili susamın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz...
SUSAMIN FAYDALARI NELERDİR?
Susam son derece yüksek ve kaliteli protein kaynaklarından bir tanesi olurken, bu protein kaynakları kasların korunmasına aynı zamanda gelişmesine yardımcı olmaktadır.
Magnezyum minerali açısından zengin olan susam, kan basıncının düşmesine de katkı sağlamaktadır.
Yapılan kapsamlı araştırmalar sonucunda susam yağının diyabeti önlediği ortaya çıkarken diyabet hastalarında da sıklıkla görülen plazma glikozunu düzenlemeye yardımcı olmaktadır.
Kolesterol üretimini engelleyen fitosterol maddeler içermektedir.
Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin sağlıklı ve aktif şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Yüksek çinko içeriğine sahip olan susamın düzenli olarak tüketilmesi kolajen üretimine destek olurken, cildin sağlıklı ve esnek görünüm içerisinde olmasına katkı sağlamaktadır.
Susam yağı düzenli olarak kullanıldığında cilt kanserini önlemeye yardımcı olmaktadır.
Stres giderici özelliği bulunan susam, kalsiyum ve magnezyum içermesi dolayısıyla kişiye büyük bir sakinlik sağlamaktadır. Ruh halini iyileştirirken, ağrıları azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Eklem, kemik ve kan damarlarının güçlenmesine büyük ölçüde katkı sağlamaktadır.
Sağlıklı karaciğer fonksiyonunun devamlılığını sağlamaktadır.
Cilt parlaklığı ve saç uzamasını etkileyecek B vitamini içermektedir.
SUSAM NASIL KULLANILIR?
Herhangi bir alerjiniz bulunmaması durumunda 1 yemek kaşığı susamı direkt olarak çiğneyerek tüketebilir ve içerisinde bulunan tüm faydalı bileşenlerden yararlanabilirsiniz.
SUSAMIN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?
Sabit yağ (%55), protein, koenzim Q10, karbonhidratlar, A, B1 (tiamin), E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko mineralleri, sesamin, sesaminol, sesamolin bulunmaktadır.
Dikkat: Yukarıda yer alan bilgiler tamamıyla genel bilgiler olup tüketmeden evvel doktorunuza danışmayı kesinlikle ihmal etmeyin.