Dünyanın en büyük buz dağı olan A23a, 30 yılı aşkın süredir sıkışıp kaldığı yerden, küresel ısınmanın etkisiyle ayrıldı. 1986 yılında Antarktika kıyılarından kopan ve hızla Weddell Denizi'nde karaya oturarak buz adasına dönüşen bu buz dağı, yaklaşık 4.000 km²'lik bir alanı kaplıyor.
Hareketsiz duruyordu 30 yıl sonra hareketlendi. Dev buz dağı girdaba kapıldı hiç hayra alamet değil
Dünyanın en büyük buz dağı olan A23a 30 yılı aşkın süredir hareketsiz duruyordu ancak hareket etmeye başladı. Yaklaşık 4 bin km karelik alana ve 400 metre kalınlığa sahip olan A23a, girdabın etrafında aylardır sürükleniyor. Peki bu buz dağının hareket etmesi neyin işareti ve nereye kadar sürüklenecek? İşte yanıtı...
A23a'nın neden 30 yıldan fazla bir süre hareketsiz kaldığına dair British Antarctic Survey’den Dr. Andrew Fleming, açıklama yaptı Dr. Fleming, buz dağının 1986'dan beri karaya oturmuş halde olduğunu ve boyutunun küçülmesiyle hareket etmeye başladığını ekledi. İlk hareketinin ise 2020’de gözlemlendiği belirtiliyor.
Son zamanlardaki rüzgar ve akıntılar tarafından ilerleyen A23a, şu anda Antarktika Yarımadası'nın kuzeyine doğru yol alıyor. Antarktika'nın bu bölgesinden gelen buzdağlarının çoğu gibi, A23a'nın da Antarktika Sirküler Akıntısına kapılarak "buz dağı geçidi" adı verilen bir rota ile Güney Atlantik'e doğru sürüklenmesi bekleniyor.
DENİZ CANLILARINI ETKİLEYEBİLİR
Bilim insanları, A23a'nın özellikle Güney Georgia’da karaya oturmasının, foklar, penguenler ve diğer deniz kuşları için tehlike yaratabileceğini ifade ediyor. Bu devasa buz dağının hayvanların beslenme rotalarını etkileyebileceği düşünülüyor. Ancak eriyen buz dağı, denizlere karışan minerallerle besin zincirinin temelini oluşturan organizmalar için de faydalı olabilir.