Geoffrey E. Hinton kimdir? 2024 Nobel Fizik Ödülü kazanan Geoffrey E. Hinton'ın kariyeri... (2024 Nobel Ödülleri)

2024 Nobel Fizik Ödülü sahipleri belli oldu. . İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından; fizik biliminin yardımıyla makine öğreniminin temelini oluşturan yöntemleri ve yapay sinir ağlarını (ANN) geliştiren Hopfield ile Hinton'a "yapay sinir ağları ile makine öğrenimini sağlayan temel keşif ve icatlar" nedeniyle Nobel Fizik Ödülü verildi. Peki, Geoffrey E. Hinton kimdir? 2024 Nobel Fizik Ödülü kazanan Geoffrey E. Hinton'ın kariyeri...

Google Haberlere Abone ol
Geoffrey E. Hinton kimdir? 2024 Nobel Fizik Ödülü kazanan Geoffrey E. Hinton'ın kariyeri... (2024 Nobel Ödülleri)

2024 Nobel Ödülleri açıklanmaya devam ediyor. Tıp Ödülleri'nin ardından Fizik Ödülü kazanan isimler de belli oldu. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, "Yapay sinir ağları ile makine öğrenimini sağlayan çalışmalarından" dolayı ABD'li John Hopfield ve İngiliz Geoffrey Hinton'a 2024 Nobel Fizik Ödülü verildi. Yaşanan gelişmenin üzerine ikilinin hayatı araştırma konusu oldu. Peki, Geoffrey E. Hinton kimdir? 2024 Nobel Fizik Ödülü kazanan Geoffrey E. Hinton'ın kariyeri...

GEOFFREY E. HINTON KİMDİR?

Geoffrey Everest Hinton 6 Aralık 1947 doğumlu İngiliz-Kanadalı bilgisayar bilimcisi ve bilişsel psikologdur. Yapay sinir ağları üzerindeki çalışmalarıyla tanınır. Bu ona, "Yapay Zekanın Vaftiz Babası" unvanını kazandırdı. John Hopfield ile birlikte 2024 Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı.

Geoffrey E. Hinton kimdir? 2024 Nobel Fizik Ödülü kazanan Geoffrey E. Hinton'ın kariyeri... (2024 Nobel Ödülleri)

GEOFFREY E. HINTON KARİYERİ

Hinton, 2013'ten 2023'e kadar zamanını Google (Google Brain) ve Toronto Üniversitesi'nde çalışarak geçirdi. Ardından Mayıs 2023'te yapay zeka (AI) teknolojisinin riskleri hakkındaki endişeleri gerekçe göstererek Google'dan ayrıldığını kamuoyuna duyurdu. 2017'de Toronto'daki Vector Enstitüsü'nü kurdu ve baş bilimsel danışmanı oldu.

Hinton, David Rumelhart ve Ronald J. Williams ile birlikte, 1986'da yayınlanan ve çok katmanlı sinir ağlarını eğitmek için geri yayılım algoritmasını popülerleştiren çok atıf alan bir makalenin ortak yazarıydı , ancak bu yaklaşımı öneren ilk kişiler onlar değildi. Hinton, derin öğrenme topluluğunda önde gelen bir isim olarak görülüyor. Öğrencileri Alex Krizhevsky ve Ilya Sutskever ile ImageNet meydan okuması 2012 için işbirliği içinde tasarlanan AlexNet'in görüntü tanıma kilometre taşı, bilgisayar görüşü alanında bir çığır açtı.

Hinton, derin öğrenme konusundaki çalışmalarından dolayı Yoshua Bengio ve Yann LeCun ile birlikte 2018 Turing Ödülü'nü aldı. Bazen "Derin Öğrenmenin Vaftiz Babaları" olarak anılırlar ve birlikte halka açık konuşmalar yapmaya devam etmektedirler.

Hinton, Mayıs 2023'te "Yapay Zeka'nın riskleri hakkında özgürce konuşabilmek" için Google'daki görevinden istifa ettiğini duyurdu. Kötü niyetli aktörler tarafından kasıtlı kötüye kullanım, teknolojik işsizlik ve yapay genel zekadan kaynaklanan varoluşsal risk konusunda endişelerini dile getirdi. Güvenlik yönergelerinin oluşturulmasının, en kötü sonuçlardan kaçınmak için yapay zeka kullanımında rekabet edenler arasında iş birliği gerektireceğini belirtti.

NOBEL ÖDÜLÜ NEDİR?

Nobel Ödülü, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirme amacı taşıyan prestijli bir ödüldür. 27 Kasım 1895 tarihli ve 30 Aralık 1896 tarihinde Stockholm'de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred Nobel tarafından kurulan dernek tarafından verilmektedir.

Nobel Ödülleri birçok kategoride verilmektedir. Bunlar:

  • Nobel Barış Ödülü
  • Nobel Edebiyat Ödülü
  • Nobel Fizik Ödülü
  • Nobel Kimya Ödülü
  • Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü
  • Nobel Ekonomi Ödülü
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin