Gece yarısı uyanıp idrara çıkma, "noktüri" olarak da bilinir. Noktüri birçok kişinin yaşadığı rahatsızlıklardan biridir. Bunun ardında ise birçok neden olabilir.
Neyi ne zaman tükettiğiniz bu noktada son derece mühimdir. Akşamları çok fazla yemek ya da içmek, idrarınızı artırabilir.
YEDİKLERİNİZE VE İÇTİKLERİNİZE DİKKAT
Kafeinli içecekler, alkol ve hatta bazı bitki çayları idrar söktürücü etkiye sahiptir ve idrar üretimini artırır. Akşam yemeğinden sonra içeceğiniz bu içecekler, gece yarısı idrara çıkmanıza neden olabilir.
Sadece içtikleriniz değil, yedikleriniz de önemlidir. Yüksek su içeriğine sahip yiyecekler gece idrara çıkmanıza önemli ölçüde katkıda bulunur.
Karpuz, salatalık, kereviz, portakal ve üzüm gibi meyve ve sebzeler sıvı alımınızı artırır. Yatmadan önce bir kase meyve sağlıklı görünse de, sizi birkaç kez tuvalete koşturabilir.
Özellikle geç yenildiğinde çorba ve et suyu bazlı yemekler benzer bir etkiye sahip olabilir ve gece boyunca mesanenizi aşırı yükleyebilir.
HORMONLARIN ETKİSİ
Yaşlandıkça, vücudumuz doğal olarak daha az antidiüretik hormon üretir. Bu hormon, böbreklere gece boyunca su tutması için uyarı verir.
Daha düşük antidiüretik hormon seviyeleriyle, böbrekler uyku sırasında daha fazla idrar üretir ve bu da sık sık uyanmalara yol açar.
Öte yandan kadınlarda menopozdan sonraki hormonal değişiklikler de nokturiye katkıda bulunur. Düşük östrojen seviyeleri mesane kapasitesini azaltır ve pelvik taban kaslarını zayıflatarak gece idrara çıkmayı artırabilir.
Erkeklerde ise hormonlar, prostat bezlerini etkiler. Testosteron ve dihidrotestosteron seviyelerindeki değişiklikler, prostat büyümesini uyarır.
Büyümüş prostat, mesaneyi ve üretrayı sıkıştırarak, özellikle geceleri tam boşaltılamama, aciliyet ve daha sık tuvalete gitme gibi durumlara neden olur.
ALTTA YATAN SORUNLARA İŞARET OLABİLİR
Sık sık gece idrara çıkma bazen sadece mesanenin ötesinde altta yatan sağlık sorunlarının sinyali olabilir. Gece boyunca dalgalanan kan basıncı idrar üretimini artırabilir ve uykunuzu bozabilir.
Diyabet de bir faktör olabilir. Çünkü yüksek kan şekeri seviyeleri vücudun idrar yoluyla fazla glikozu atmasına neden olarak sıklığı artırır.
Uyku apnesi de nokturide önemli bir rol oynar. Teşhis edilmemiş uyku apnesi, gece boyunca sık sık uyanmalara yol açar.
Birçok kişi bu uyanmaları yanlışlıkla mesane sorunlarına bağlasa da aslında artan idrar üretimine neden olan bozulmuş solunum düzenleridir.