Gece 3 ile 5 arasında uyanmak ve tekrar uyumaya çalışmak, sağlığı önemli ölçüde etkileyen durumlardan biridir. Bu durum ne yazık ki enerji seviyelerini ve ertesi güne odaklanmayı da etkiler.
Uyanma zamanlaması, sistemimizin doğal süreçleriyle bağlantılıdır. Bu genellikle hormon ve kan şekeriyle ilişkilidir.
İşte gece 3 ile 5 arasında uyanmanın nedenleri...
KAN ŞEKERİ DÜŞEBİLİR
Kan şekerindeki dalgalanmalardan dolayı gece 3 ve 5 arası uyanmak, yüksek bir ihtimaldir. Kan şekerindeki düşüş, vücudun uyarıcı etkileri olan stres kimyasallarını salmasına neden olur.
Buna bağlı olarak da bu hormonlar, vücutta kan şekerinin salınımını bozduğundan dolayı, uykudan uyanmanızı etkilemesi kaçınılmazdır.
KRONİK STRES
Kronik stres, bu saatlerde uyanmanın arkasındaki en büyük etkenlerden biridir. Kortizol olarak bilinen stres hormonu, vücudun enerji seviyelerini, bağışıklık tepkisini ve uyku-uyanıklık döngüsünü kontrol eder.
Günün erken saatlerinde kortizol seviyeniz yüksekse aniden uyanabilirsiniz. Bu uyanmalara son vermek için bazı yöntemler deneyebilirsiniz.
GECE UYANMAMAK İÇİN BUNLARI YAPIN
Derin nefes egzersizleri ve meditasyon stresi hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu aktiviteler nedeniyle erken uyanma olasılığınız en aza iner.
Gece uyanma saatiniz, vücudun iç saatini etkiler. Geleneksel Çin tıbbı, akciğerlerin gece saat 3 ile 5 arasında vücudun onarım ve detoksifikasyon süreçlerinde en aktif olduğunu belirtiyor.
Hafta sonları iyi bir gece uykusu ve uyku ve uyanıklık saatinize mutlaka dikkat edin. Vücudun iç saati, bu düzenlilik sayesinde güçlenir.
YAŞLANMA ETKİSİ
Hormonal değişiklikler gece yarısı uyanmanıza neden olabilir. Yaşlandıkça melatonin vücudumuz tarafından daha az miktarda üretilir.
İnsanların tuhaf saatlerde uyanması, çeşitli yaşam evreleriyle ilişkili Hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir.
Hormonal değişiklikler durumunda yaşam tarzı değişiklikleri faydalıdır. Serin ve karanlık bir yerde uyumak, daha iyi uyku uyumanızı sağlar.