Harvard öncülüğündeki bir araştırmaya göre, küçülen buzullar dünyanın dönüş hızını etkiliyor ve günlerimizin bir miktar uzamasına neden oluyor. Araştırma, suyun kutuplardan ekvatora doğru hareket etmesinin gezegenin orta kısmının kalınlaşmasına yol açtığını ve bu ek kalınlık nedeniyle dünyanın dönüş hızının azaldığını ortaya koyuyor. Bu durum, bir patencinin kollarını açarak kendini yavaşlatmasına benzetilebilir. 2100 yılına gelindiğinde, günlerin yaklaşık 5 milisaniye daha uzun olacağı tahmin ediliyor.
Eyvah, işte şimdi hapı yuttuk. Dünya'nın dönüşü yavaşladı felaket senaryoları bir bir yazıldı. Hiç hayra alamet değil
Yapılan araştırmalara göre Dünya'nın dönüşünde yavaşlama olduğu ortaya çıktı. Dünya'nın yavaş dönüşü ise ne yazık ki kıyamet senaryolarını aratmıyor. Peki, Dünya kısa sürede yavaşlarsa neler olur? İşte yanıtı...
4.467 milyar yaşındaki dünya, her 100.000 yılda yaklaşık 2 saniye yavaşlıyor. Bu yavaşlamalar, Dünya ile Ay arasındaki yerçekimsel etkileşimler ve Dünya'nın çekirdeğindeki değişiklikler gibi doğal süreçlerden kaynaklanmıyor. Bu küçük değişiklikler "artık saniyeler" kullanılarak dengeleniyor.
Peki, Dünyanın yavaşlaması hızlanırsa ne olur? İşte yanıtı...
- GPS sistemlerine dayanan uçaklar için zaman büyük önem taşır. Dünyanın dönüşündeki yavaşlama GPS sistemlerini etkiler ve uçak kazaları meydana gelir. Uçakların yön bulma ve iniş-kalkış sistemleri çalışmaz hale gelebilir.
- Dünyanın dönüş hızının azalması, okyanusların kutuplara doğru hareket etmesine neden olabilir. Bu da kutup bölgelerinde büyük su baskınlarına yol açabilir.
- Kanada ve Avrupa'nın kuzey bölgeleri ciddi su baskınlarıyla karşı karşıya kalabilir.
- Atmosfer incelmeye başlayabilir, bu da 1500 metrede nefes almayı 4500 metredeki şartlarla eşdeğer hale getirebilir.
- Dünyanın yavaşlaması, yer altı katmanlarının farklı hızlarda yavaşlamasına ve sürtünmelere yol açabilir, bu da depremlere neden olabilir.
- Denizler kuruyabilir ve Türkiye ile Yunanistan birleşebilir. Londra'dan Paris'e yürüyerek gitmek mümkün olabilir.