Erzincan'da bolca yetişiyor bağışıklığı zırh gibi koruyor: C vitamininde portakalı solluyor kışın tüketince hastalıklar teğet geçiyor

Erzincan'da halk tarafından tek tek toplanan kuşburnu, içerdiği güçlü C vitamini sayesinde tüm hastalıklara şifa oluyor. Kışın sofranızdan eksik etmememiz gereken kuşburnuyu, çayından marmelata kadar tüketebilirsiniz

Google Haberlere Abone ol
Erzincan'da bolca yetişiyor bağışıklığı zırh gibi koruyor: C vitamininde portakalı solluyor kışın tüketince hastalıklar teğet geçiyor

Erzincan’da vatandaşlar doğadan tek tek topladıkları kuşburnuları uzun ve yorucu işlemlerin ardından marmelata dönüştürüyor.

Vatandaşlar C vitamini deposu kuşburnu meyvesini toplamak için bugünlerde dağlara akın ediyor. Hemen her köyde yetişen ve 100 gramında bir kasa portakala eşdeğer C vitamini bulunan kuşburnu meyvesinin en çok tüketilen formatı olan marmelat yapımı ise zorlu aşamalardan sonra gerçekleşiyor.

Kadınlı erkekli, çocuklu yaşlı gruplar halinde dağlara giderek kuşburnuyu dikenli dallarından tek tek toplayan vatandaşlar birkaç gün içerisinde topladıkları kuşburnuları bu kez yine tek tek temizleyerek suyla birlikte kaynatıyor.

Haşlandıktan sonra ezilerek kevgirden geçirilen kuşburnular ocakta veya sobanın üzerinde bir miktar şeker katılarak bir süre daha pişirildikten sonra kavanozlara dolduruluyor.

MARMELAT OLARAK TÜKETİLİYOR

Erzincan’da kış aylarında marmelat ve reçel olarak kahvaltı sofralarında yer almasının yanı sıra çay ve meyve suyu olarak da tüketilen kuşburnu soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili olması nedeniyle ilgi görüyor.

Erzincan'da bolca yetişiyor bağışıklığı zırh gibi koruyor: C vitamininde portakalı solluyor kışın tüketince hastalıklar teğet geçiyor

KUŞBURNU ÇAYI FAYDALARI

Kuşburnu çayı, sağlığımız için en şifalı bitki çaylarından biridir. C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu çayı, özellikle soğuk algınlığına karşı etkilidir.

Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmezi olan kuşburnu çayı, grip ve öksürük için oldukça faydalı etkilere sahip olduğundan, daha hızlı iyileşmenizi destekler.

Öte yandan kuşburnu çayı, sindirim sistemi sağlığını korur ve güçlendirir. Kuşburnu çayı, prebiyotik görevi gören doğal bir şeker olan pektin kaynağı açısından zengindir.

Böylece bağırsaktaki iyi bakterilerin sayısını artırır ve ayrıca kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarını da en aza indirir.

Kuşburnu çayı aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak fazla yağları yakmada etkili bir rol oynar. Özellikle bölgesel yağların yakımını hızlandırmada etkilidir.

KUŞBURNU ÇAYI İÇERKEN DİKKAT!

Kuşburnu çayı en faydalı bitkilerden biri olsa da yanlış tüketildiği takdirde zarara dönüşebilir. Günde 2 fincandan fazla kuşburnu çayı içmemek, daha sağlıklı bir tercihtir.

Ayrıca düzenli olarak kullandığınız ilaç ya da kronik bir rahatsızlığınız varsa, kuşburnu çayı tüketmeden önce mutlaka uzmanınıza danışmalısınız.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin