Dünyanın en güçlü pasaportu hangi ülkenin 2024? Türkiye pasaportu en güçlü kaçıncı? İşte dünyanın en güçlü ve en zayıf pasaportları...

Henley & Partners'in Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) verilerine göre, dünyanın en güçlü pasaportuna sahip olan ülkeler belli oldu. Listenin en başında ve en sonunda yer alan ülkeler merak konusu oldu. Türkiye listede 7 basamak yükseliş gösterdi. Peki, Dünyanın en güçlü pasaportu hangi ülkenin 2024? Türkiye pasaportu en güçlü kaçıncı? İşte dünyanın en güçlü ve en zayıf pasaportları...

Google Haberlere Abone ol
Dünyanın en güçlü pasaportu hangi ülkenin 2024? Türkiye pasaportu en güçlü kaçıncı? İşte dünyanın en güçlü ve en zayıf pasaportları...

Dünyanın en güçlü pasaportu hangi ülkenin 2024? Henley Pasaport Endeksi, ülkelerin pasaportlarını güç sırasına göre ortaya çıkardı. Geçen sene 52. sırada yer alan Türkiye, bu yıl 7 basamak yükseldi. Söz konusu endeks her yıl yapılıyor. Listede yükselen ve gerileyen ülkeler dikkat çekti. Türkiye'nin yükselişi son 10 yılın en iyi performansı olarak değerlendirilirken, listenin başında ve sonunda yer alan ülke merak konusu oldu. Türkiye pasaportu en güçlü kaçıncı? İşte dünyanın en güçlü ve en zayıf pasaportları...

DÜNYANIN EN GÜÇLÜ PASAPORTU HANGİ ÜLKENİN 2024?

Henley & Partners tarafından, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) Pasaport Endeksi'ne göre; dünyanın en güçlü pasaportuna sahip ülke belli oldu.

Listede Singapur 1. sırada yer aldı. Singapur, vatandaşlarına 195 ülkeye vizesiz seyahat etme imkanı sağlıyor. Böylece Singapur, 2024 yılında dünyanın en güçlü pasaportuna sahip olan ülke oldu.

Dünyanın en güçlü pasaportu hangi ülkenin 2024? Türkiye pasaportu en güçlü kaçıncı? İşte dünyanın en güçlü ve en zayıf pasaportları...

Bir önceki endekste ise Singapur'la beraberliği paylaşan Almanya, Fransa, Japonya ve İtalya, listede 2. sırada yer aldı. Bu beş ülkeden birinin pasaportuna sahip olanlar, 192 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor.

Listede 3. sırayı Finlandiya, Avusturya, İrlanda, Lüksemburg, Güney Kore, Hollanda ve İsveç paylaştı. Bu ülkenin vatandaşları ise 191 ülkeyi vizesiz seyahat edebiliyor.

TÜRKİYE PASAPORTU EN GÜÇLÜ KAÇINCI SIRADA?

Türkiye, dünyanın en güçlü pasaportları listesinde geçtiğimiz yıl 52. sıradaydı. Bu sene ise 7 basamak yükseldi ve 45. sırada yer aldı. Buna göre; Türkiye vatandaşlarına 118 ülkeye vizesiz gidebilme imkanı sağlıyor. Türkiye'nin bu yükselişi, son 10 yıldaki en iyi performansı olarak değerlendirildi.

DÜNYANIN EN GÜÇLÜ PASAPORTLARI LİSTESİNDE GERİLEYEN ÜLKELER HANGİLERİ?

Listede Birleşik Krallık ve ABD'nin düşüşü dikkat çekiyor. Bu seneki endekse göre; iki ülkede pasaport ile vizesi seyahat edilebilen ülkeler sayısı 190'a geriledi.

Listenin dördüncü sırasını Birleşik Krallık, Danimarka, Belçika, Norveç, Yeni Zelanda ve İsveç paylaştı.

ABD pasaportu ise listede 8. sırada yer aldı. ABD, 10 yıldır bu konuda düşüş trendini sürdürüyor.

DÜNYANIN EN GÜÇSÜZ PASAPORTU HANGİSİ?

Listenin sonunda yer alan ülke Afganistan oldu. Afganistan, vatandaşlarına pasaportlu ve vizesiz, sadece 24 ülkeye seyahat etme imkanı sunuyor. Bu, 19 senedir yayınlanan listenin tarihinde görülen en düşük skor olarak kaydedildi.

 

LİSTEDEKİ DİĞER ÜLKELER

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) listede yükselerek seyahat 2006’dan bu yana vizesiz seyahat haritasına 152 ülke dahil ederek vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısını 185'e yükseltti. 62. sırada olan BAE, 2024'te 9. sıraya yükseldi.

Venezuela ise çok sert bir düşüş yaşadı. Venezuela, 25. sıradan 42. sıraya düştü.
Yayınlanan raporda, Schengen vizesine en fazla ret alan pasaportların çeşitli Afrika ülkelerine ait olduğu ortaya çıktı. Afrika'dan iletilen her 10 Schengen vizesinden 3'ü ret alıyor. Dünya genelinde Schengen vizesi başvurularının yüzde 10’u ret alıyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin