"Dünyadan daha yaşanılabilir!" Ötegezen Kepler-442b'de yaşam var mı, kaç yaşında? Kepler-442b hangi galakside, özellikleri neler?

Bilim insanları Kepler-442b ötegezegeninin dünyandan daha yaşanılabilir olduğunu bulmuş olabilir. Araştırmacılar yayınladıkları makalede, "Kepler ve K2 gezegenlerini yaşanabilirlik açısından sıraladık. Birçoğunun yerleşime Dünya'dan daha uygun olduğunu gördük." ifadelerine yer verdi. Kepler-442b, Dünya'dan yaklaşık 1200 ışıkyılı uzakta bulunan Lyra takımyıldızında yer alıyor. Peki, ötegezen Kepler-442b'de yaşam var mı, kaç yaşında? Kepler-442b hangi galakside, özellikleri neler?

Google Haberlere Abone ol
"Dünyadan daha yaşanılabilir!" Ötegezen Kepler-442b'de yaşam var mı, kaç yaşında? Kepler-442b hangi galakside, özellikleri neler?

Şu ana kadar Güneş sistemi dışında keşfedilen gezegenler arasında yaşamaya en elverişli gök cismi olarak tanımlanan Kepler-442b merak konusu oldu. Sıvı suyun olabileceği bir konumda bulunan ötegezegen, 6 Ocak 2015 tarihinde keşfedildi. Güneş'ten en az yüzde 40 daha az kütleye sahip olduğundan potansiyel yaşanabilirlik için umut verici olan bu ötegezenin boyutu ise Dünya'ya yakın. Dünya'nın yaşanabilirlik seviyesi kriterlere göre 0.829, fakat Kepler-442b'nin yaşanabilirlik seviyesi 0.836. Konuyla ilgili araştırmalar hala sürüyor. Peki, Ötegezen Kepler-442b'de yaşam var mı, kaç yaşında? Kepler-442b hangi galakside, özellikleri neler? İşte merak edilen tüm detaylar...

"Dünyadan daha yaşanılabilir!" Ötegezen Kepler-442b'de yaşam var mı, kaç yaşında? Kepler-442b hangi galakside, özellikleri neler?

ÖTEGEZEGEN KEPLER-442B'DE YAŞAM VAR MI, KAÇ YAŞINDA?

Kepler-442b, K-tipi ana kol yıldızın yaşanabilir bölgesi içinde yörüngede dönen, kayalık olduğu düşünülen ve Dünya boyutuna yakın olan bir ötegezegendir. Kepler-442, Dünya'dan 1.206 ışık yılı uzakta Lyra takımyıldızının içinde yer almaktadır. Yaşanabilir bölgede yer aldığı düşünülmektedir. Bu da gezegenin yüzeyinde sıvı suyun var olabileceği anlamına gelir, bu durum yaşamın olasılığını artırır. Fakat şu ana kadar Kepler-442b'de yaşam olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır. Yaşamın varlığını tespit edebilmek için daha fazla araştırma ve gözlem gerekmektedir.

Bu ötegezegenin yaşı, yıldızının yaşıyla alakalıdır. Kepler-442 yıldızının yaşı yaklaşık 2.9 milyar yıl olarak tahmin edilmektedir. Gezegenin de buna benzer bir yaşta olduğu tahmin edilmektedir.

KEPLER-442B HANGİ GALAKSİDE, ÖZELLİKLERİ NELER?

Kepler-442b ötegezeni, Samanyolu Galaksisi'nde yer almaktadır. Kepler-442 yıldızının

yörüngesinde bulunan Kepler-442b'nin özellikleri şu şekildedir:

  • Bu yıldız, Güneş'ten daha küçük ve daha soğuktur.
  • Gezegen, yıldızının etrafında bir turunu yaklaşık 112 günde tamamlar.
  • Dünya'dan biraz daha büyük olup, yarıçapı Dünya'nın yaklaşık 1.34 katıdır.
  • Kütlesi, Dünya'nın yaklaşık 2.3 katı olarak tahmin edilmektedir.
  • Yüzey sıcaklığının ve atmosfer basıncının sıvı suyun var olmasına elverişli olabileceği düşünülmektedir.

 

Araştırmacılar, bu ötegezegen yaşanılabilir olsa dahi, şu sorunlar olabileceğine dikkat çekti:

  1. Mesafe inanılmaz uzak, yakın gelecekte gitmek neredeyse imkansız
  2. Yüzeyi ve atmosferi hakkında kesin bilgi şu anlık bulunmuyor
  3. Her şey uygun olsa dahi, gezegenin yanındaki diğer unsurlar gezegene sürekli olarak tehdit sağlıyor olabilir. Örneğin, gezegene yıldızlardan parçaçıklar çarpıyor, meteorlar düşüyor olabilir veya radyasyondan dolayı yaşama uygun olmayabilir.
Etiketler gezegen dünya
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin