Dövme yaptıranlar aman dikkat: Lenf kanserine yakalanma riskiniz daha yüksek. Dövme kansere neden olur mu?

İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre dövme yaptıranların kansere yakalanma riski, dövme yaptırmayanlara göre daha fazla risk taşıdığı belirlendi. Bundan sonra dövme yaptırmadan önce iki defa düşüneceksiniz

Dövme yaptıranlar aman dikkat: Lenf kanserine yakalanma riskiniz daha yüksek. Dövme kansere neden olur mu?

Kanser, tüm dünyada ölümcül hastalık risklerinin başında yer alan hastalıkları arasında bulunuyor.

Farklı kanser türleriyle ilgili bazı araştırmalar, bu riski tetikleyen etkenleri de sıralıyor. Bunlardan biri de lenf kanserine neden olan dövme işlemleri yer alıyor.

Lenfoma, bir diğer adıyla lenf kanseri, enfeksiyonlarla mücadele eden beyaz kan hücrelerini etkileyen bir kanser türü olarak biliniyor.

Yapılan araştırmalara göre dövme yaptırmak, lenf kanseri riskini büyük oranda artırıyor. İşte yapılan araştırmaların bulguları...

LENF KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR!

Dövme yaptırmanın lenf kanserini tetikleyebileceğine dair endişeler, son yıllarda yapılan bazı araştırmaların dikkat çekici bulgularından kaynaklanır.

Dövme mürekkebinde bulunan bazı kimyasal maddeler ve ağır metaller, lenf bezlerinde birikerek potansiyel sağlık riskleri oluşturur.

Özellikle, mürekkepte kullanılan pigmentlerin çoğu, potansiyel olarak toksik olan ağır metaller (örneğin nikel, krom ve kobalt) içerir.

Bu maddeler zamanla lenf sistemi aracılığıyla vücutta dolaşır ve lenf bezlerinde birikerek inflamasyona neden olur.

İsveç'te 2007-2017 yıllarında lenf kanseri tanısı konulan 11 bin 905 kişinin verilerinden yararlanarak, dövme yaptırmanın kanserle ilişkisini gözlemledi.

Araştırmacılar, dövme yaptıran kişilerin lenf kanserine yakalanma riskinin, yaptırmayanlara göre yüzde 21 daha fazla olduğunu belirledi.

Dövme yaptıranlar aman dikkat: Lenf kanserine yakalanma riskiniz daha yüksek. Dövme kansere neden olur mu?

Bu araştırmaya göre dövme mürekkebinin içerdiği kimyasalların, dövme yapımında cilt bariyerini delerek vücuda girdiğini ve kanser riskini artırdığını gözlemledi.

Ayrıca araştırmacılar, dövme büyüklüğünün kansere yakalanma riskiyle hiçbir ilişkinin olmadığını da gözlemledi.

Öte yandan 2017 yılında Almanya'da yapılan bir araştırma, dövme pigmentlerinin lenf bezlerinde biriktiğini ve burada inflamatuar tepkilere yol açabileceğini göstermiştir.

Bu durum, lenf düğümlerinin boyutunun artmasına ve işlevlerinin bozulmasına yol açabilir. Lenf bezlerinin şişmesi ve iltihaplanması, potansiyel olarak lenfomaya (lenf kanseri) zemin hazırlayabilir.

Bu araştırmada, dövme pigmentlerinin lenf bezlerine nasıl taşındığı ve burada ne tür biyokimyasal değişikliklere yol açtığı ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.

Dövme mürekkeplerinde kullanılan kimyasalların bazıları, kanserojen (kanser yapıcı) özelliklere sahip olabilir.

Avrupa Kimyasal Ajansı (ECHA) da dövme mürekkeplerindeki bazı bileşenlerin sağlık riskleri taşıdığı konusunda uyarılarda bulunmuştur.

Özellikle siyah mürekkeplerin içeriğinde bulunan polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH'ler), ciltte ve lenf düğümlerinde kanser gelişimine neden olan maddeler arasında.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin