Tarım ve Orman Bakanlığı, yayınladığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini yayınladı. Listenin ardından Düzce'deki bir yemek firmasının ürünlerinde domuz eti bulunduğu, o firmanın ise Köfteci Yusuf olduğu iddia edildi. Günlerdir konuşulan iddiaların üzerine domuz eti kullanan firmanın Köfteci Yusuf olduğunu doğrulayan belgeler ortaya çıktı. Bunun üzerine Köfteci Yusuf'un sahibi Yusuf Akkaş'tan haber alınamadı. Peki, Köfteci Yusuf'un sahibi Yusuf Akkaş kimdir, serveti ne kadar?
YUSUF AKKAŞ KİMDİR, SERVETİ NE KADAR?
Yusuf Akkaş, Köfteci Yusuf'un sahibi ve kurucusudur. Akkaş, 1960 yılında Bursa'nın Kızılhisar köyünde dünyaya geldi. Ticaret hayatına genç yaşlarda köy kıraathanesinde başlayan Akkaş, 1996 yılında İznik’te Köfteci Yusuf A.Ş.'yi kurdu. Türkiye’nin en büyük Köfte Fabrikası unvanına sahip olan Köfteci Yusuf, 28 yıldır Türkiye'de toplam 42 ilde, 278 şubede hizmet vermektedir. Akkaş'ın 30 milyon TL civarında bir serveti olduğu düşünülüyor.
DOMUZ ETİ ÇIKAN KÖFTECİ İDDİASI DOĞRU MU?
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesinin ardından, Köfteci Yusuf'ta domuz eti kullanıldığı yönünde iddialar ortaya atılmıştı. Ne bakanlıktan ne de Köfteci Yusuf'tan bir açıklama yapılmazken, günden güne büyüyen haberlerin üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan açıklama geldi.
Domuz eti kullanan firmanın Köfteci Yusuf olduğu netlik kazandı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın muayene ve analiz raporuna göre; 27 Şubat ve 7 Mart tarihlerinde numune olarak alınan dana eti döneri ve tüketime hazır pişmiş köftede domuz etine rastlandı. Tek tırnaklı ya da kanatlı hayvan eti ise tespit edilemedi. İncelemeler pişmiş köfte eti ve dana eti dönerinden numune alınarak gerçekleşti. Pişmiş köfte etinden 300 gram, dana eti dönerinden 400 gram numune alındı ve raporlara göre her iki üründe de domuz eti tespit edildi.
Bu gelişmenin üzerine firmanın sahibi Yusuf Akkaş'tan haber alınamadığı ortaya çıktı. Ortaya çıkan belgelere göre; Köfteci Yusuf'un etlerinde domuz eti kullandığı ve mahkeme kararıyla bilginin paylaşılmasını engellediği ifade ediliyor.
Bakanlığın açıklaması şöyle:
“Gıda güvenilirliğini sağlamak ve kamu sağlığını korumak, Anayasa ve kanunlarımızın Bakanlığımıza verdiği temel bir görevdir. Bu kapsamda Bakanlığımız hem tüketicimizin hem de üreticimizin hak ve menfaatlerini korumakla mükelleftir. Yeni Gıda Kamuoyu Duyurusu Sistemimizde 8 binden fazla gıda denetçimizle yaptığımız rutin ve anlık denetimlerde ortaya çıkan her türlü uygunsuzluk, teknik sürecinin tamamlanmasının ardından yayımlanmaktadır. Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde toplatma, idari para cezası ve üretimin askıya alınması gibi yaptırımların yanı sıra uygunsuzluğun insan hayatını ve sağlığını tehdit etmesi halinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır. Bu idari işlemler Anayasamızın 125. maddesi gereği yargı denetimine tabidir. Yargı kararları idarenin bütün unsurları bakımından bağlayıcıdır. Bakanlığımız kamu sağlığını koruma konusunda görev ve yetkilerini bu ilkeler doğrultusunda kararlılıkla ifa etmeye devam edecektir."