Çöplüğünde Kaşıkçı Elması bulunduğu söyleniyordu! Tekfur Sarayı'nı kim yaptırdı, hikayesi ne? Tekfur Sarayı ücretli mi, müze kart geçerli mi?

İstanbul'un en ilginç hikayelerinden birine sahip olan tarihi yapı Tekfur Sarayı, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Meşhur Kaşıkçı Elması'nın Porfiroğenitus Sarayı olarak da bilinen bu yapının çöplüğünde bulunduğu söylenir. Peki, Tekfur Sarayı'nı kim yaptırdı, hikayesi ne? Tekfur Sarayı ücretli mi, müze kart geçerli mi?

Google Haberlere Abone ol

Tekfur Sarayı, İstanbul'un en çok ziyaret edilen ve merak uyandıran tarihi yapılarından biridir. Tarihte ilginç hikayesiyle merak uyandıran bu saray, 11.-15. yüzyıllar arasında Bizans İmparatorluğu Sarayı olarak da kullanıldı. Günümüzde müze işlevi gören Tekfur Sarayı, geç Bizans mimarisinin nispeten bozulmamış örnekleri arasında yer alır. Fatih'in Edirnekapı semtinde yer alan saray, Kaşıkçı Elmas'ı hikayesi ile dünyanın dört bir yanında tanınır hale gelmiştir. Peki, Tekfur Sarayı'nı kim yaptırdı, hikayesi ne? Tekfur Sarayı ücretli mi, müze kart geçerli mi?

Çöplüğünde Kaşıkçı Elması bulunduğu söyleniyordu! Tekfur Sarayı'nı kim yaptırdı, hikayesi ne? Tekfur Sarayı ücretli mi, müze kart geçerli mi?

TEKFUR SARAYI'NI KİM YAPTIRDI?

13. yüzyılın sonlarında veya 14. yüzyılın başlarında, Blaherne saray kompleksinin bir parçası olarak inşa edilen Tekfur Sarayı'nın 10 -14. yüzyıl arasında yapılmış olduğu tahmin ediliyor fakat bu konuda tartışmalar sürüyor. Sarayın inşası Bizans İmparatoru II. Andronikos Palaiologos döneminde gerçekleşti. Fakat mimarının kim olduğu bilinmiyor. Yapı, Bizans imparatorlarının ikametgahı ve idari merkezi olarak kullanıldı.

TEKFUR SARAYI HİKAYESİ NEDİR?

İstanbul'un hikayeleri ile ünlü tarihi yapılarından biri Tekfur Sarayı'dır. Sarayın çevresinde çeşitli hikayeler ve efsaneler dolaşmaktadır. Bunlardan biri, sarayın altında gizli tüneller ve hazineler olduğu ile ilgilidir. Bir diğer hikaye ise Kaşıkçı Elması ile ilgili olandır. Napolyon’nun annesine ait olan Kaşıkçı Elması'nın, 17. yüzyılın sonlarında bir kağıt toplayıcısı tarafından Tekfur Sarayı’nın çöplüğünde bulunduğu söylenir. Bu elmasın çok değerli olduğu anlaşılınca Osmanlı İmparatorluğu’nun hazinesine geçmiştir.

Kaşıkçı Elması

TEKFUR SARAYI ÜCRETLİ Mİ?

Önceden ücretli olan Tekfur Sarayı, günümüzde ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir. Sarayı Pazartesi hariç, hafta içi ve hafta sonu 09:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

TEKFUR SARAYI MÜZE KART GEÇERLİ Mİ?

Tekfur Sarayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğu için müzekart geçerli değildir.

TEKFUR SARAYI KAÇ KATLI?

Tekfur Sarayı 3 katlıdır. Sütunlu kemerlerle avluya açılan zemin katın üzerinde iki kat daha bulunur. Katların birbirinden ahşap döşemeler ile ayrıldığı tahmin ediliyor. Sarayın 2. katı surlarının üzerinden görülebilmektedir. Zemin ve 2. katları servis elemanlarının kullandığı düşünülmektedir. İmparator bu sarayda kaldıysa orta katta ikamet ettiği düşünülmektedir. Sarayın şehre bakan, doğu cephesinde bir balkon olduğu düşünülmektedir.

 

TEKFUR SARAYI NASIL GİDİLİR?

Tekfur Sarayı'nın açık adresi şu şekildedir:

Ayvansaray Mahallesi, Şişhane Caddesi, Fatih, Istanbul

Saray'a Anadolu Yakası'ndan metrobüsle Edirnekapı durağından inerek; Seyrantepe, Topkapı, Kadıköy, Levent, Beyazıt, Mecidiyeköy ve Taksim’den kalkan ve Edirnekapı’dan geçen İETT otobüslerine binerek gelebilirsiniz.

Etiketler saray tarih
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin