Cevabını duyunca çok şaşıracaksınız: İnsan neden gıdıklanır, kendimizi neden gıdıklayamayız?

Birçok bilim insanı, neden gıdıklandığımızı, gıdıklanınca neden güldüğümüzü ve kendi kendimizi neden gıdıklayamadığımızı araştırdı. Cevap tahmin ettiğinizden çok daha farklı. İşte ayrıntılar

Google Haberlere Abone ol
Cevabını duyunca çok şaşıracaksınız: İnsan neden gıdıklanır, kendimizi neden gıdıklayamayız? - Resim: 2

Neden gıdıklanırız, gıdıklanınca niye güleriz?

Gıdıklanma hakkında bilim insanlarının çeşitli fikirleri vardır. Bunlardan biri gıdıklamanın ödüllendirici olduğudur. Gıdıklanma gülmeye neden olur ve basitçe söylemek gerekirse, biz insanlar gülmeyi severiz.

Gıdıklama aynı zamanda bir sosyal bağ kurma biçimidir. Ebeveynler ve çocuklar arasındaki erken iletişim biçimlerinden biridir ve küçük çocukların arkadaşlarıyla oynamasının bir yoludur. Bu yüzden araştırmacılar, gıdıklamanın insanlarla bağ kurmanın bir yolu olduğunu belirtiyor.

Başka bir fikir de, savunmasız noktalarımızı saldırıdan korumak için gıdıklanmaya evrildiğimizdir. Örneğin, midemiz gıdıklandığı için, bir tür tehdit ile karşı karşıya kaldığında onu korumak gerektiğinin daha fazla farkında oluruz.

Kendimizi gıdıklayamayız çünkü, bunun olacağını zaten biliyor oluruz. Kendimizi gıdıklamak isteğimizde beynimiz önceden, bedenimizde bir his uyandıracağını biliyor olur.

Bununla birlikte herkes, gıdıklanınca güler. Bazı araştırmacılar, gıdıklandığımızda gülmenin bir savunma mekanizması olduğunu söylüyor.

Gıdıklanan insanların MRI taramalarına bakan bilim insanları, gıdıklandığınızda savaş ya da kaç tepkilerinden sorumlu olan hipotalamusun devreye girdiğini belirledi.

Bazıları da dostça bir saldırı altındayken gülmenin, vücudunuzun size dokunan kişiye teslim olduğunuzu ve daha fazla gıdıklanmayı önlemek için bir sinyal verme yolu olabileceğini düşünüyor.

SIRADAKİ GALERİ

Sıcak Su Torbası Kullananlar İçin Acil Uyarı Sıcak Su Torbası Kullananlar İçin Acil Uyarı