Büyük Taarruz nedir, ne zaman gerçekleşti? Büyük Taarruz sonuçları neler, liderleri kim? Büyük Taarruz anlam ve önemi...

26 Ağustos 1922 tarihinde Kurtuluş Savaşı esnasında büyük Türk ordusu tarafından Yunan kuvvetlerine karşı Büyük Taarruz harekatı başlatıldı. 9 Eylül'de Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesi ve 18 Eylül'de Yunan Ordusu'nun Anadolu'yu terk etmesiyle zafer kazanıldı. Peki, Büyük Taarruz nedir, ne zaman gerçekleşti? Büyük Taarruz sonuçları neler, liderleri kim? Büyük Taarruz anlam ve önemi...

Google Haberlere Abone ol
Büyük Taarruz nedir, ne zaman gerçekleşti? Büyük Taarruz sonuçları neler, liderleri kim? Büyük Taarruz anlam ve önemi...

Büyük Taarruz nedir, ne zaman gerçekleşti? Bugün Büyük Taarruz Harekatı'nın başlamasının üzerinden tam 102 yıl geçti. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecindeki önemli bir dönüm noktası kabul edilen ve Kurtuluş Savaşı'nın son aşamasını oluşturan bu askeri harekat ile beraber, Anadolu Yunan işgalinden tamamen kurtuldu. Afyonkarahisar-Dumlupınar hattında başlayan harekat büyük bir zaferle sonuçlandı. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ordusunun bu başarısı tarihe altın harflerle yazıldı. Peki, Büyük Taarruz sonuçları neler, liderleri kim? İşte, Büyük Taarruz anlam ve önemi...

BÜYÜK TAARRUZ NEDİR, NE ZAMAN GERÇEKLEŞTİ?

Türk Kurtuluş Savaşı'nın son aşamasını oluşturan ve Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir dönüm noktası olan askeri harekat Büyük Taarruz, Türk ordusunun Yunan işgaline son vermek amacıyla düzenlediği kapsamlı bir saldırıdır.

Büyük Taarruz nedir, ne zaman gerçekleşti? Büyük Taarruz sonuçları neler, liderleri kim? Büyük Taarruz anlam ve önemi...

26 Ağustos 1922 tarihinde başlayan taarruz harekatı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da kazanılan zaferle sonuçlandı. Bu zaferin ardından 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtuluşu ve Yunan kuvvetlerinin Anadolu'dan tamamen çekilmesiyle Türkiye'nin bağımsızlığını pekişti.
Bu zafer ile beraber Yunan Ordusu Batı Anadolu'dan çekildi, Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı ve Türk Kurtuluş Savaşı sona erdi.

BÜYÜK TAARRUZ SONUÇLARI NELER, LİDERLERİ KİM?

Büyük Taarruz, Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlanarak Yunan kuvvetlerinin Batı Anadolu'dan tamamen çekilmesini sağladı.

9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtuluşuyla beraber Batı Anadolu, Yunan işgalinden tamamen temizlendi. Bu zafer, Kurtuluş Savaşı'nın sonunu getirdi ve işgal altındaki Türk topraklarının geri alınmasını sağladı.

Büyük Taarruz'un ardından, 11 Ekim 1922'de Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile Türkiye'nin bağımsızlığını tanıyan Lozan Barış Antlaşması'na giden yol açıldı.
Büyük Taarruz'un zaferle sonuçlanması, Osmanlı İmparatorluğu sona erip Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına zemin hazırlandı. 29 Ekim 1923 tarihinde ise Türkiye Cumhuriyeti resmen ilan edildi.

Türkiye'nin bu zaferi, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin uluslararası alanda tanınmasını sağladı ve Lozan Barış Antlaşması ile bağımsız Türkiye'nin sınırları çizildi.
Büyük Taarruz'da Mustafa Kemal Atatürk, planlayıcı ve yürütücü olarak harekatın liderliğini üstlendi.

Türkiye'nin ilk Mareşali olan Fevzi Çakmak, Batı Cephesi Komutanı olarak Büyük Taarruz'un genel stratejisini belirleyen ve harekaatın başarılı bir şekilde uygulanmasını sağlayan önemli isimlerden biriydi.

Batı Cephesi Komutanı olarak görev yapan İsmet İnönü, Büyük Taarruz'da aktif rol oynayan ve savaşın yönetiminde kritik kararlar alan liderlerden biriydi.

 

BÜYÜK TAARRUZ ANLAM VE ÖNEMİ

Büyük Taarruz ile beraber Türk bağımsızlık mücadelesinin zirvesi yaşandı. Vatan toprakları geri alındı ve ulusal birlik ve beraberlik içinde nelerin başarılabileceği görüldü.
Büyük Taarruz ile Kurtuluş Savaşı zaferle taçlandı. Bu taarruzla Lozan Barış Antlaşması'na giden yol açıldı. Bu zafer, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna zemin hazırladı. Büyük Taarruz, Türk milletinin iradesinin ve milli egemenlik ilkesinin zaferidir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin