Beyazıt Yangın Kulesi ışıkları ne anlama gelir? Beyazıt Kulesi mavi, yeşil, sarı, kırmızı renklerin anlamı ne?

İstanbul'un sembolik mimari eserlerinden biri olan Beyazıt Yangın Kulesi, ihtişamıyla adeta büyülüyor. Şehrin her bir yanından görebileceğiniz bu kuledeki rengarenk ışıklar ise herkesi merak içinde bırakıyor. Peki, Beyazıt Yangın Kulesi ışıkları ne anlama gelir? Beyazıt Kulesi mavi, yeşil, sarı, kırmızı renklerin anlamı ne?

Google Haberlere Abone ol
Beyazıt Yangın Kulesi ışıkları ne anlama gelir? Beyazıt Kulesi mavi, yeşil, sarı, kırmızı renklerin anlamı ne?

Yangınları gözetlemek ve haber vermek amacıyla ilk olarak 1749 yılında inşa edilen Beyazıt Yangın Kulesi, günümüzdeki görüntüsüyle de göz kamaştırıyor. 85 metre yüksekliğinde ve 180 basamaktan oluşan bu kulede bir gün bakıyorsunuz sarı ışık, bir gün mavi, bir gün yeşil, bir gün de kırmızı ışık şehri aydınlatıyor. Bu ışıklar, öyle gelişigüzel bir şekilde kullanılmıyor. Hepsinin tek tek manası var. Beyazıt Yangın Kulesi ışıkları ne anlama gelir? Beyazıt Kulesi mavi, yeşil, sarı, kırmızı renklerin anlamı ne? Gelin birlikte bakalım...

Beyazıt Yangın Kulesi ışıkları ne anlama gelir? Beyazıt Kulesi mavi, yeşil, sarı, kırmızı renklerin anlamı ne?

BEYAZIT YANGIN KULESİ IŞIKLARI NE ANLAMA GELİR?

1749'da ahşap olarak inşa edilen Beyazıt Yangın Kulesi, zamanla üstüne eklemeler yapılarak 85 metreden 118 metreye ulaştı. Kule; nöbet, işaret ve sancak olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Gözetleme kısmına çıkmak için ise yürüyerek 180 basamak merdiven kullanmak gerekiyor.

1756'da Cibali yangınında yanan kule, 1826'da yeniden inşa edildi. Yeniçeri ayaklanmasında bir kez daha yanan Beyazırt Yangın Kulesi, Sultan II. Mahmud zamanında, 1828 yılında Senekerim Balyan'ın mimarlığıyla tekrar inşa edildi. Önceden bu dönemlerde şehirdeki yangın, kulesefn gündüz sarkıtılan septelerle, gece ise fener yakılarak haber verilirdi.
Fakat günümüzde bu kulelerden üç renk; sarı, kırmızı, mavi, yeşil ışıkları görebiliyoruz. Peki bu ışıklar ne işe yarıyor, ne mesaj veriyor?

BEYAZIT KULESİ MAVİ, YEŞİL, SARI, KIRIMIZ RENKLERİN ANLAMI NE?

Günümüzde kuledeki geceleri yanan farklı renklerdeki ışıklar, İstanbul'da ertesi gün hava tahmininin duyurulması amacıyla kullanıyor. Kulede mavi renkte bir ışık görüyorsanız bu ertesi gün havanın açık olacağını, yeşil renkte bir ışık görüyorsanız ertesi gün havanın yağmurlu olacağını, sarı renk görüyorsanız bu havanın sisli olacağını ve kırmızı renk ise karlı olacağını işaret eder. 1995 yılında bu uygulamaya son verilmişti fakat 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin girişimiyle tekrar başladı. Beyazıt Yangın Kulesi, iki yıl süren çalışmaların ardından eskiden olduğu gibi yangın gözetleme, meteoroloji ve yol durumunu bildirmek amacıyla kullanılıyor.

BEYAZIT YANGIN KULESİ NEREDE?

Günümüzde İstanbul Üniversitesi'nin Merkez Kampüsü içinde yer alan Beyazıt Yangın Kulesi için tam adres şudur:

Beyazıt Mahallesi İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, 34452 Fatih/İstanbul

 

BEYAZIT YANGIN KULESİ'NE ZİYARETE AÇIK MI?

İstanbul Üniversitesi, Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü'ne bağlı bu kule, hafta içi her gün 09.00 - 16.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Ancak ziyaretler için İ.Ü. Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü’nden randevu alınması zorunludur. Hafta sonları ve resmi tatillerde ziyarete kapalıdır.

BEYAZIT YANGIN KULESİ ÜCRETLİ Mİ?

Yangın kulesine giriş ücretsizdir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin