Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karar ile birlikte balon balığı avcılığının desteklenmesi için ödenen miktar artırıldı.
Karara göre, balon balığı avlayan balıkçılara adet başına 25 lira, diğer türlerini avlayanlara da adet başına 10 lira destekleme ödemesi yapılacak.
Daha önceden bu miktar sırasıyla 12,5 lira ve 2,5 liraydı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından balon balığıyla mücadeleye yönelik 2020 yılından beri uygulanan teşvik uygulamasıyla dört yılda yaklaşık 185 bin balon balığı teslim alındı. Böylece yaklaşık 14 milyon balon balığının ekosisteme girişi önlendi.
ZARARLARI
Akdeniz ve Ege denizlerinde görülen balon balığı üreme hızı ve üreme periyodunun bahar aylarının dışına çıkmasıyla ekosistemde büyük tehlike yaratmaya devam ediyor.
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü'nce balon balıkları hakkında yapılan araştırmada, dişi bir balığın gonatında (üreme organı) 1 gramda 10 bin- 22 bin adet yumurta tespit edildi.
Bazı balıklarda 300-400 gramlık gonatlar çıktığını belirten Enstitü Müdürü Serkan Erkan, hem balığın çok hızlı ürediğini, hem de üreme periyodunun bahar ayları dışına çıktığını ifade etti.
Balon balığı (Lagocephalus Sceleratus) olarak anılır. Balon balığı Türkiye'de yabancı tür olarak tanımlanıyor. Balon balığının büyük bir karaciğeri vardır. Bu pişirildiği ve yendiği anda öldürür. Bu balıkların özellikle havyarı ve karaciğeri en tehlikeli yerleridir. Balon balığı yendiği zaman en belirgin etkisi ayakta felç oluşumudur.
BALON BALIĞI ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Balon balığı, varlık gösterdiği bölgedeki deniz canlısı popülasyonunun azalmasına neden olur. Yerli balıkların yumurta ve larvalarına zarar verir. Toksin içeriği sebebiyle zehirlenmeye yol açar. Balon balığının içerdiği toksin, insan vücudunda aşağıdaki belirtilerin ortaya çıkmasına yol açar:
Kol ve bacaklarda uyuşukluk
Baş dönmesi ve akabinde terleme
Kusma
Morarma
Konuşma güçlüğü
Felç
BALON BALIĞINA DOKUNULURSA NE OLUR?
Balon balığını ölümcül yapan özelliği sadece şişmesi değil ölümcül bir toksinle beraber yaşıyor olmasıdır. Balon balığının sivri dikenleri herhangi bir avcıya temas ettiğinde avcıyı ölümcül hale getirebiliyor. Bu yüzden balon balığına çıplak el ile dokunmamalıyız
“Etleri çok güzeldir, yenildiği takdirde tavuk gibi bir eti vardır”
Hatay İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, balon balığı konusunda vatandaşlara tüketilmemesi konusunda uyarılarda bulundu.
Balon balığı etinin tavuk etine benzediğine dikkat çeken Prof. Dr. Turan, “Ben balıkçılara bu balığın zehirli olduğunu ve bu zehirden dolayı insanları zehirlediğini anlatıyorum. Balon balığının etinde tetrodotoksin denilen bir zehir bulunmaktadır. Etleri çok güzeldir, yenildiği takdirde tavuk gibi bir eti vardır. İnsan ölümüne kadar gidebilen rahatsızlıklar oluşturabilirler” ifadelerini kullandı.