Bağlanmadan seks yapılır mı? Meğer yıllardır yanlış kozu oynuyormuşuz...

Bağlanmadan yalnızca seks yapanları yakından ilgilendiren o önemli konu ortaya çıktı. Meğer yıllardır yanlış düşünüyormuşuz. İşte konuya ilişkin merak edilen tüm detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Bağlanmadan seks yapılır mı? Meğer yıllardır yanlış kozu oynuyormuşuz...

Bağlanmadan seks yapma ve uzun ilişki yaşama isteklerinin bir kişide aynı anda var olabileceği ortaya kondu. 

Sosyoseksüellik, bir kişinin sadece cinsellik amacıyla ilişki kurma isteğini ifade ediyor. Yüksek sosyoseksüellik bu isteğin fazla olması, düşük sosyoseksüellik de daha ziyade tek eşli ve bağlanma içeren ilişkiler kurma isteğine karşılık geliyor. 

Bugüne kadar sosyoseksüellik ikili bir karşıtlık şeklinde algılanıyordu. Yani bir kişinin ya uzun ilişki kurmayı ya da bağlanmadan seks yapmayı isteyebileceği düşünülüyordu. 

Ancak durumun bundan daha karmaşık olabileceğini düşünen araştırmacılar hipotezlerini test etmek için bir çalışma yürüttü. 

Personality and Individual Differences adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmada duygusal bir ilişki yaşayan farklı cinsiyet ve etnik kökenden 320 kişi seçildi. Katılımcıların çoğu heteroseksüel ve tek eşliydi. 

İlk başta sosyoseksüelliği ikili bir karşıtlık olarak değerlendiren klasik bir ölçüt kullanan araştırmacılar, katılımcılara geçmişteki cinsel hayatları, geleceğe yönelik düşünceleri ve bağlanmadan sekse nasıl yaklaştıklarına dair sorular soruldu.

Ardından bilim insanları, katılımcıların uzun ilişki kurma ve bağlanmadan seks yapma isteklerini ayrı ayrı değerlendirmek için farklı ölçütler kullandı. 

İlişki kurma isteği ölçütünde yüksek puan alanlar, partnerlerine daha bağlı ve onlarla daha mutluydu. Bağlanmadan seks yapma ölçütünde üst sıralarda yer alan kişilerse başka bir partner ihtimaline daha açıktı. 

Öte yandan araştırmacılar, bağlanmadan seks yapma ve bağlılık içeren bir ilişki kurma isteğinin aynı anda güçlü bir şekilde var olabileceğini de kaydetti. İkisi arasındaki ters orantı kuvvetli değil, orta seviyedeydi. 

Bağlanmadan seks yapılır mı? Meğer yıllardır yanlış kozu oynuyormuşuz...

Araştırmacılar, bu iki arzunun genellikle aynı anda duyulduğunu söylüyor. Ayrıca başkalarıyla seks yapma isteğinin, kişinin içinde bulunduğu ilişkiden aldığı tatmini etkilemediğini de ekliyorlar.

Bulgular sosyoseksüellik araştırmalarında önemli bir adıma işaret etse de bazı sınırlılıkları var. 

Örneğin katılımcıların kendi bildirimlerine dayanıyor ve sadece soruları cevaplama anındaki isteklerini içeriyor.

Daha önceki araştırmalarda kadınların adet döngüsü süresince sosyoseksüellik derecelerinin değişebildiği öne sürülmüştü. 

 Bundan sonra, iki arzunun aynı anda güçlü bir şekilde var olmasının ilişkiyi nasıl etkilediği araştırılacak.

Kaynak: Independent Türkçe

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin