Babalar günü ne zaman, hangi gün 2024? Babalar Günü tüm dünyada aynı gün mü?

12 Mayıs Anneler Günü’nden sonra babalar gününün de ne zaman olduğu merak konusu oldu. Bu anlamlı gün, babaların ve baba teriminin çocuklarının hayatına yaptığı katkıyı takdir amaçlı tüm dünyada kutlanan özel bir gündür. Birçok ülkede Haziran ayının üçüncü pazarına denk gelen bu güzel günün Türkiye’de ne zaman kutlandığı sorgulanıyor. Peki, babalar günü ne zaman, hangi gün 2024? Babalar Günü tüm dünyada aynı gün mü?

Google Haberlere Abone ol
Babalar günü ne zaman, hangi gün 2024? Babalar Günü tüm dünyada aynı gün mü?

İlk kez 19 Haziran 1910 tarihinde Washington’ın Spokane şehrinde kutlanan Babalar Günü, Türkiye’de 1980’li yıllardan itibaren kutlanmaya başlandı. Bu özel gün bazı ülkelerde farklı amaçlar için kutlanmaktadır. Fakat Türkiye’de diğer birçok ülkede olduğu gibi babaların önemine ithafen kutlanmaktadır. Peki, Babalar günü ne zaman, hangi gün 2024? İşte tarihçesi…

BABALAR GÜNÜ NE ZAMAN, HANGİ GÜN 2024?

Ülkemizde Babalar Günü birçok ülkede olduğu gibi Haziran ayını üçüncü Pazar günü kutlanıyor. Yani 2024 yılında Babalar Günü 16 Haziran Pazar günü kutlanacak. Avustralya ve Yeni Zelenda’da Babalar Günü eylülün ilk pazarı kutlanırken, Tayland’da krallarının doğum günü olan 5 Aralık’ta kutlanmaktadır.

BABALAR GÜNÜ ANLAM VE ÖNEMİ

Babalar günü, ülkelerin çoğunda babanın ve babalık görevinin önemini vurgulamak için kutlanan bir gündür. Fakat bazıları için bu özel günün manası farklıdır. Örneğin Katolikler için Babalar gününün dini bir anlamı vardır. Hz. İsa’nın babası anısına, Mart ayının 19. gününü St. Joseph Günü adı altında babalarına armağan etmişlerdir.

 

BABALAR GÜNÜ TARİHÇESİ

Bir Amerikan İç Savaşı gazisinin kızı olan Sonora Smart Dodd, Anneler Günü gibi babaların da bir günü olması gerektiğini düşünür. Çünkü babası annelerinin yokluğunda 6 çocuğunu tek başına büyütmüştür. Babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü olarak ilan edilmesi için çalışmalara başlar fakat ama çalışmalar o tarihe yetişemez ve kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelenir.

2024 RESMİ TATİLLER TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

Böylelikle Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910 tarihinde Washington'un Spokane şehrinde kutlanır. 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları destekler; ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmez. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlar. 1972 yılında ise başkan Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi tatil ilan edilir.

BABALAR GÜNÜ HANGİ ÜLKELERDE KUTLANIR?

Babalar Günü, daha çok Türkiye, Fransa, Amerika, Kanada, Birleşik Krallık, İtalya gibi gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde kutlanmaktadır. Bu ülkelerin yanı sıra Hindistan, Mısır, Güney Afrika Cumhuriyeti, Yeni Zelanda  gibi ülkelerde de kutlanmaktadır.

Etiketler babalar günü
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin