B Sınıfı Ehliyet Sahiplerini Sevindiren Karar. Yeni Düzenleme Geliyor o Şart Ortadan Kalkıyor

Ehliyette yeni düzenleme geçtiğimiz ay yapılmıştı. Şimdi yeni bir düzenleme konuşuluyor. B sınıfı ehliyet sahiplerini sevindirecek gelişme...

Google Haberlere Abone ol
B Sınıfı Ehliyet Sahiplerini Sevindiren Karar. Yeni Düzenleme Geliyor o Şart Ortadan Kalkıyor

Ehliyet sahibi vatandaşları ilgilendiren önemli bir değişiklik yapıldı. 21 Haziran 2024'ten itibaren, yeni yaş sınırları ve ehliyet yenileme süreleri uygulamaya girdi.

Yapılan değişiklikle 69 yaşını dolduran ve ticari taşıma yapan sürücüler trafiğe çıkamayacaklar. Bu kural, 31 Aralık 2024'e kadar geçici olarak 69 yaşına yükseltilmişti, fakat bu tarih itibarıyla sona ermiştir.

80 yaş ve üzeri sürücüler için ehliyet yenileme süresi 2 yıla düşürülmüştü.

YENİ DÜZENLEME YOLDA İDDİASI

Şubat ayında yürürlüğe giren 'Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' değişikliği ile Türkiye'de B sınıfı ehliyet sahibi milyonlarca vatandaşa, 125 cc silindir hacmine kadar motosiklet kullanımının önü açılmıştı.

Türkiye'de yaklaşık 35 milyon ehliyet sahibinin bulunduğunu belirten İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz yıllarda yapılan değişiklikler ile birçok ehliyet sınıfı için yaş şartlarında düzenlemeye gidilmişti. Örneğin D sınıfı ehliyet için gereken 26 yaş şartı 24'e çekilirken, M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için yaş sınırı 16'ya indirilmişti.

Eylül ayı itibarıyla yürürlüğe girmesi planlanan yeni düzenlemenin ilk detayları ortaya çıkarken, farklı tipteki ehliyetler arasında geçişi planlayan değişiklik sürücülerde heyecan yarattı. İşte yapılması planlanan düzenlemenin detayları...

 

NELER DEĞİŞECEK?

Gerçek Gündem'deki habere göre Milyonlarca sürücüyü sevindiren bu flaş kararla birlikte, B sınıfı ehliyet sahiplerine daha geniş bir araç yelpazesi sunulmuş ve ulaşımda çeşitliliğin artması amaçlanmıştı.

İddialara göre, düzenlemede kapsamı genişletmeye hazırlanan yetkililer, B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc'lik taşıtları kullanarak şehir içi ulaşımlarını daha pratik ve ekonomik bir şekilde gidermelerinin ardından ek maddeleri kabul etmeye hazırlanıyor. B sınıfı ehliyete sahip sürücülerin herhangi bir sürücü kursundan “motosikletler için uygulama direksiyon eğitimi alması” şartının yeterli görüldüğü yeni düzenlemenin ardından, A2 sınıfı motorların da ilerleyen tarihlerde bu düzenlemenin kapsamına dahil edileceği öğrenildi.

A2 ehliyet; sepetli veya sepetsiz olması fark etmeksizin gücü 35 kilovatı, güç/ağırlık oranı ise 0,2'yi geçmeyen iki tekerlekli motosikletleri ve gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanmak için gerekli olan sürücü belgesidir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin