Göktaşları, Dünya atmosferine son derece yüksek hızlarla girerek saatte 100 adet gözlemlenebilecek. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) hazırladığı 2024 Gök Olayları Yıllığı'na göre, bu göktaşı yağmurları Quadrantid, Lyrid, Eta Aquarid, Delta Aquarid, Perseid, Orionid, Leonid ve Geminid olarak adlandırılıyor.
Ay sönüp yok olacak geri sayım başladı: Tarih çoktan verildi. Yüksek hızla atmosfere giriş yapacak Ay gökyüzünden yok olacak
Her yıl, bazıları binlerce yıl öncesine dayanan kuyruklu yıldızların geçişleri sırasında bıraktıkları parçacıklardan oluşan sekiz göktaşı yağmuru meydana gelir. Bu yıl da 14 Temmuz'da başlayan göktaşı yağmurları, 1 Eylül'e kadar devam edecek. Ancak özellikle dikkat çekici bir tarih var: O gece, Ay bile gökyüzünde silikleşecek...
Göktaşlarının Dünya atmosferine inanılmaz hızlarla girip, sürtünme sonucu yanmasıyla oluşan meteor yağmurlarından en çok dikkat çekeni, 14 Temmuz'da başlayıp 1 Eylül'e kadar sürecek olan Perseid göktaşı yağmurudur.
Ancak, Perseid göktaşı yağmurunun en yoğun gözlemleneceği zaman 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece olacak. O gece, Ay gökyüzünde iyice sönük bir hale gelecek ve bu durum, gökyüzünde daha fazla meteorun gözlemlenmesini mümkün kılacak. Saatte yaklaşık 100 meteor görülebilecek.
Perseid göktaşı yağmurunun kaynağı, 109P/Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı'ndan kopan küçük kaya ve toz parçalarıdır. Çapı 26 kilometre olan bu kuyruklu yıldız, Güneş etrafındaki turunu 133 yılda tamamlar.