Günümüzde en sık tüketilen kuruyemişlerden biri şüphesiz, ay çekirdeğidir. Lezzetiyle bağımlılık yapan ay çekirdeği, günebakan ya da çiğdem olarak da bilinir.
Ay çekirdeği, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengindir. E, B1, B5, selenyum, fosfor, çinko, magnezyum ve fosfor besinlerini bolca içerir.
Tüm bunlar ise ay çekirdeğini, vücudumuz için son derece sağlıklı bir kuruyemiş haline getirir. Ancak ay çekirdeğini doğru şekillde ve miktarda tüketmek önemlidir.
İşte ay çekirdeğinin faydaları ve tüketim miktarı...
AY ÇEKİRDEĞİ FAYDALARI
Ay çekirdeği, sağlığımız için önemli faydalara sahiptir. Ay çekirdeğinin en bilinen faydaları arasında, kalp, beyin ve damar fonksiyonlarını düzenlemesi bulunur.
Kan dolaşımını hızlandıran ay çekirdeği, kötü kolesterolü düşürür ve kan şekerini yavaşlatır. Öte yandan vücutta protein sentezi sağlayan ay çekirdeği, kas ağrılarını da önler.
Vitamin ve mineral açısından zengin olan ay çekirdeği, hafızayı güçlendirir, stresi giderir ve anksiyete ile mücadele sağlar.
Sağlıklı yağlar içeren ay çekirdeği, kalp sağlığını korur. Ay çekirdeği aynı zamanda prostat kanserini önler, tırnaklardaki beyaz lekeleri giderir.
Ay çekirdeğinin bilinen bir diğer önemli faydası da, tiroit bezlerinin düzenli çalışmasını destekleyerek iyi gelmesidir.
İdrar söktürücü özelliğiyle bilinen ay çekirdeği, vücutta biriken ödemi azaltır Bol magnezyum içeren ay çekirdeği, bağışıklığı güçlendirerek, hastalıklara karşı koruma sağlar.
Saç ve cilt sağlığı için son derece etkili olan ay çekirdeği, kronik iltihaplanmaya da iyi gelir. Ay çekirdeği sinir sistemini de düzenleyerek, Alzheimer'a karşı koruma sağlar.
AY ÇEKİRDEĞİ KİLO YAPAR MI?
Ay çekirdeği hem vücut hem zihin hem saç ve cilt sağlığı üzerinde faydalı olsa da, ölçülü bir şekilde tüketmek gerekir.
Fazla tüketilen ay çekirdeği, çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra yağlı bir tohum olduğundan, kilo artışını da tetikleyebilir. Bu nedenle ay çekirdeği tüketimi sınırlanmalıdır.
AY ÇEKİRDEĞİ GÜNDE NE KADAR YENMELİ?
Ay çekirdeğinin bu faydalarından en iyi şekilde verim alabilmek ve sağlığınızı etkilememek adına, günde 1 avuç tüketmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca çiğ ve tuzsuz hali tüketilmelidir.
Editör Notu: Bu haber genel bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yan etkiyle karşılaşmamak adına tüketmeden önce mutlaka uzmanınıza danışın.