İlginç bir korku çeşiti olan atelofobi, kusurlu olmaktan ya da hata yapmaktan aşırı derecede korkan kişiler için kullanılır. Bu fobi, kişinin zihninde belirlediği kurallara uymayan ve kişiyi huzursuz eden durumları tanımlamak için kullanılır. Çok büyük veya çok küçük bir olay olması fark etmez. Atelofobisi olan insanlar, hiçbir durumun onların hata yapmalarına neden olmamasını isterler. Panikleme veya stres de atelofobisi olan insanlarda görülen yan etkiler olarak sıralanabilir. Hata yapma veya mükemmel olamama korkusunun altında yatan en önemli neden ise ebeveynlerdir. Peki, Atelofobi (hata yapma korkusu) nedir, belirtileri nelerdir? Atelofobi neden olur, nasıl yenilir?
ATELOFOBİ (HATA YAPMA KORKUSU) NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Atelofobi, hata yapmaktan korkma, mükemmel olamama ve kusurlu olma korkusudur. Bu korkuya sahip kişilerde, kendini sert bir biçimde yargılama görülür. Atelofobi kişilerde kaygıya, strese, düşük benlik saygısına ve yetersiz hissetmeye yol açar. Mükemmelliyetçiliğe benze de mükemmelliyetçiliğin aşırı hali olarak tanımlanabilir.
Atelofobisi olanlar kendilerine çoğunlukla gerçek olmayan hayaller koyarlar ve geçmişte yaptıkları, gelecekte yapmakta korktukları hatalardan dolayı üzüntü yaşarlar. Hata yapmaktan çok korktukları için de hata yapmalarına neden olabilecek görevlerden genellikle kaçarlar ya da bu görevleri tamamlamazlar. Atelofobi, başarısızlık korkusu olan 'atifobi' ile karıştırılmamalıdır.
ATELOFOBİ NEDEN OLUR, NASIL YENİLİR?
Atelofobinin altında yatan genel neden ebeveynlerdir. Bunun yanında yapılan bir hata sonrasında ağır cezaya maruz kalmak ya da istismara uğramak gibi travmatik nedenler de yatabilir. Öte yandan ailede diğer zihinsel sağlık sorunlarının olması, diğer fobiler ya da anksiyete bozuklukları da atelofobinin nedenlerindendir. Mükemmel olmak için çabalamanın öğretildiği, hataların kabul edilemez olduğu, yapılan hiçbir şeyin yeteri kadar iyi olmadığı bir çevrede veya ailede büyümek atelofobinin başlıca nedenlerindendir.
Atelofobiyi yenmek için belirlenen tedavi yöntemi uzmanların yönlendirmeleri ile sağlanır. Tek başına uzman yönlendirmesi de yeterli olmayabilir. Bunun için kişinin hayatında köklü değişiklikler yapması gereklidir. Basit adımlarla bu değişikliklere başlanabilir. Örneğin eşyaların her zamanki yerini değiştirerek, hayatı zorlaştıran kuralları esneterek çözüm yolları aranabilir. Faklı kişiler tanıyarak, yeni ortamlara girerek de atelofobiyi yenmede etkili olabilir.
Kişinin kendine yaptığı eleştiriler ve haksız yargılamalar da bu hastalığın nedenleri arasında yer aldığından, tedavi sürecinin hızı da doğrudan etkilenebilir. Atelofobiniz varsa biz uzmandan yardım almanız tavsiye edilir.