Aşure Günü'nün hikayesi nedir, nasıl ortaya çıktı? Aşure Günü'nün anlam ve önemi nedir?

Hicri Takvim'e göre Muharrem ayının 10. gününe denk gelen aşure günü, 2024 yılında 16 Temmuz Salı gününde ihya edilecek. İslam inancında Aşure günü çok önemli bir gündür ve her yıl bu günde, aşure tatlısı yapılıp komşulara dağıtılır. Müslümanlar hem Muharrem ayını hem de aşure gününü bol bol ibadetle geçirir. Peki, Aşure Günü'nün hikayesi nedir, nasıl ortaya çıktı? Aşure Günü'nün anlam ve önemi nedir?

Google Haberlere Abone ol
Aşure Günü'nün hikayesi nedir, nasıl ortaya çıktı? Aşure Günü'nün anlam ve önemi nedir?

Aşure, kelime anlamı ile Arapça'da 'on' anlamına gelen 'aşara' kelimesinden türedi. Aşure Günü ise tarihte, Hüseyin Bin Ali ve beraberindeki 72 kişinin Hicri 61 Muharrem ayının 10. gününde Kerbela'da Yezid'in Ordusu tarafından katledildiği gün olarak tarihe geçmiştir. Diğer yandan aşure günü, Nuh'un gemisinin tufandan kurtulduğu söylenir ve aşure tatlısının da bu olaydan sonra ortaya çıktığı düşünülür. Aşure Günü'nün ortaya çıkışı ile ilgili daha birçok rivayet vardır. Peki, Aşure Günü'nün hikayesi nedir, nasıl ortaya çıktı? Aşure Günü'nün anlam ve önemi nedir? İşte aşure günü ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Aşure Günü'nün hikayesi nedir, nasıl ortaya çıktı? Aşure Günü'nün anlam ve önemi nedir?

AŞURE GÜNÜ'NÜN HİKAYESİ NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKTI?

İslam inancında aşure gününün dini açıdan birçok rivayeti vardır:

  • Hicri 61 Muharrem ayının 10. gününde Hüseyin Bin Ali ve beraberindeki 72 kişinin Kerbela'da Yezid'in Ordusu tarafından katledilmesi,
  • Hz. Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,
  • Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,
  • Nuh Peygamber'in gemisinin tufandan kurtulması,
  • Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması,
  • Hz. Yakup'un oğlu Hz. Yusuf'a kavuşması,
  • Hz. Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi,
  • Hz. Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması,
  • Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması,
  • Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi,

gibi olaylar aşure günü ile ilişkilendirilir.

AŞURE GÜNÜ'NÜN ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

Aşure Günü mübarek Muharrem ayı'nın 10. gününe denk gelmesinden dolayı oldukça önemlidir. Aşure Günü ve Muharrem ayı ile ilgili hadislerden bazıları şunlardır:

  • “Ramazan orucu dışında en fazîletli oruç, Allâh’ın ayı Muharrem’de tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır (teheccüd).”

Hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:

  • “Kim Aşûre günü (nafaka hususunda) âilesine geniş davranırsa Allah Teâlâ da bütün sene boyunca onun rızkına bolluk ihsân eyler.” (Taberânî, Evsat, IX, 121)

Hadîs-i şerîfte buyrulur:

  • “Aşûre orucunu tutun; ancak bir gün ön­ce veya bir gün sonra da tutmak sûretiyle yahudîlere mu­hâlefet edin!”. (Ahmed, I, 241; Bezzâr, no. 1052; Heysemî, III, 188)
  • Allah Rasûlü (s.a.v.) Muharrem’in 9-10 veya 10-11’inci günlerinde Aşûre orucu tutardı. (Bkz. Buhârî, Savm 47, 69, Enbiyâ 24; Müslim, Sıyâm, 113-133; Tirmizî, Savm, 48; Ahmed, I, 241.)

 

AŞURE GÜNÜ İBADETLERİ NELER?

Peygamber Efendimiz aşure günü oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Aşure gününden bir gün önce ve bir gün sonra da (Muharrem ayının 9. 10. ve 11. günleri) oruç tutmak önerilir.

Bu anlamlı günde sadaka vermek, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, hayır işlerinde bulunmak tavsiye edilir.

Aşure Günü'nde bol bol dua edilmeli, Kur'an-ı Kerim okunmalı ve zikirler çekilmelidir.

AŞURE TARİFİ İÇİN TIKLAYIN

Bu özel günde 'Aşure' yapıp dağıtmak da bir gelenektir. Aşure tatlısı komşulara, arkadaşlara, akrabalara vs. dağıtılabilir. Birlik ve beraberliği pekiştirir.

Aşure Günü'nde yapılması tavsiye edilen bir diğer ibadet de günlük farz namazlarının yanında nafile namazlar da kılmaktır.

Yine bu günde, bol bol tevbe ve istiğfar edilmelidir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin