Aşırı stres bu hastalıkları tetikliyor: Aşırı stres hangi hastalıklara yol açar?

Zor bir durumun neden olduğu endişe veya zihinsel gerginlik hali olarak tanımlanan stres, hayatımızdaki zorlukları ve tehditleri ele almamızı sağlayan doğal bir insan tepkisidir. Ancak stres, genel refahımızda büyük bir fark yaratır. İşte aşırı stresin neden olduğu hastalıklar

Aşırı stres bu hastalıkları tetikliyor: Aşırı stres hangi hastalıklara yol açar?

Stres birçok biçimde ortaya çıkar. Kısa süreli veya kronik (uzun süreli) olabilir. Günlük bir olay, travmatik bir yaşam olayı veya hatta hiç belirgin olmayan bir şey tarafından tetiklenebilir.

Ancak strese maruz kalmak, her zaman bilinçli bir şekilde değildir. Aslında, stresli olabilirsiniz ve bunun farkında bile olmayabilirsiniz.

Kimileri stresi görmezden gelip her şeyin yolunda gittiğine inansa da kimileri için bazı rahatsızlıklara neden olabilir.

İşte aşırı stresin tetiklediği hastalıklar...

AŞIRI STRESİN TETİKLEDİĞİ HASTALIKLAR

Aşırı stres, bazı hastalıklara neden olur. En sık karşılaşılanı ise, sindirim sorunlarıdır. Aşırı stres; mide yanması, kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.

Bununla birlikte aşırı stres, uykusuzluk sorununa neden olabilir. Pek çok kişi aşırı stresin etkisiyle, uyku eksikliğinden muzdariptir.

Aşırı stresin neden olduğu en yaygın rahatsızlık, baş ağrısıdır. Aşırı düşünme ve stres hem migrene hem de baş ağrısına neden olabilir.

Aşırı stres bu hastalıkları tetikliyor: Aşırı stres hangi hastalıklara yol açar?

Ara sıra görülen gerilim baş ağrısı genellikle tek bir stresli olayla tetiklenir, ancak kronik stresten muzdaripseniz, kronik gerilim baş ağrıları da yaşayabilirsiniz.

Bu ağrı döngüsünün kendisi büyük bir stres faktörüdür ve günlük yaşamın streslerini daha da kötü hissettirebilir.

Bağışıklığın zayıflaması da aşırı stresten dolayı meydana gelebilir. Aşırı stres, bireyin bağışıklık sistemini etkiler. Böylece enfeksiyon riski de artmış olur.

Aşırı stres ayrıca, kalp rahatsızlıklarına da neden olabilir. Günümüzde birçok kişi, stres nedeniyle kalp ile ilgili sorunlar yaşar.

Strese bağlı olarak kalp üzerinde bir baskı meydana gelir ve bu da kalbin pompalanmasıyla ilgili bazı sorunları tetikleyebilir.

Sürekli stres, dolaşım sisteminde, özellikle koroner arterlerde iltihaplanmaya katkıda bulunur. Atardamarlardaki iltihaplanma, atardamar duvarlarında plak birikmesi ve yırtılmasının ve ardından gelen kalp krizlerinin arkasındaki temel etkendir.

Çok fazla stres, depresyona yol açabilir. Yaşam durumlarıyla başa çıkmakta zorluk çektiğinizde, kronik stres sizi yıpratabilir ve bunaltabilir.

Bu yine kortizol, serotonin ve dopamin gibi hormonların dengesiz seviyelerinden kaynaklanır ve bu da depresyona yol açabilen kalıcı bir stres tepkisine yol açar.

Bunların yanı sıra aşırı stres, akciğerleri de etkileyebilir. Strese maruz kalan pek çok kişi, nefes alma hızında artış yaşayabilir.

Kilo alma sadece tüketilen besinlerle değil, stresle de meydana gelebilir. Aşırı stres altında kalan kişilerin hormonları dengesiz hale gelir ve bu nedenle kilo alma eğilimi gösterir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin