Almanya’daki arkeologlar, II. Dünya Savaşı sırasında yıkılan bir mahzenin enkazında 17. yüzyıldan kalma nadir bir Japon samuray kılıcı buldu. Bu buluş, Berlin'in en eski meydanı olan Molkenmarkt'ta yapılan kazılar sırasında gerçekleşti. Wakizashi adı verilen bu kısa kılıç, ilk başta askeri tören kılıcı sanılsa da, yapılan analizler sonucunda 1603-1868 yılları arasındaki Edo dönemine ait olduğu anlaşıldı. Berlin Devlet Müzeleri’nden gelen bilgilere göre, kılıcın bıçağı 16. yüzyıla kadar uzanabilir ve muhtemelen 1800'lerde Almanya'ya diplomatik bir görev sırasında getirilmiş olabilir.
Arkeologlar kazdıkça şaşkına döndü nasıl geldiği asla bilinmiyor: Yıkılan mahzende samuray kılıcı buldular
Alman arkeologlar yaptığı kazılarda gizemli ve nadir görülen bir kılıç buldu. Bulunan bu kılıcın nerden geldiği asla bilinmese de II. Dünya Savaşı'ndan kaldığı ve Japonlara ait bir samuray kılıcı olduğu biliniyor. İşte zengin süslemeli bir silah olan samuray kılıcı hakkındaki ayrıntılar...
Berlin Devlet Arkeoloğu Matthias Wemhoff, Japonya'nın dış dünyadan izole olduğu bir dönemde böyle değerli ve süslü bir kılıcın Berlin'e gelmiş olmasının şaşırtıcı olduğunu belirtti. Kılıç, 2022 kışında II. Dünya Savaşı'nda moloz haline gelmiş ve sonrasında kapatılmış bir mahzende bulundu. Mahzenlerde savaşla ilgili çeşitli eşyalar keşfedildi, ancak Japon kılıcının bulunması beklenmedik bir olaydı.
Yapılan restorasyon çalışmaları, kılıcın parçalı bir wakizashi olduğunu ve bir zamanlar üst düzey kişilere ait olduğunu ortaya koydu. Wakizashi, samurayların katana kullanamadığı dar alanlarda tercih ettikleri yedek bir silahtı. Yeni bulunan kılıcın ahşap sapı savaşın izlerini taşıyor, ancak bazı ahşap parçaları ve tekstil ambalajları hala korunmuş durumda. Sapın yakınında bulunan bir metal halka, Japonya'daki yedi şans tanrısından biri olan Daikoku'yu tasvir ediyor.
Ekip, ayrıca kılıcın muhafızında krizantem çiçekleri ve su hatlarıyla süslenmiş desenler buldu. Röntgen incelemesi, bıçağın kısaltıldığını ve sapın orijinal olmadığını gösterdi. Kılıcın Berlin'e nasıl geldiği bilinmiyor, ancak Wemhoff, kılıcın 19. yüzyıldaki Japon misyonlarından biriyle getirilmiş olabileceğini öne sürdü.
Kaynak: Arkeoloji editörü Laura Geggel'ın yazısından çevrilmiştir.