Araştırmalar cevap buldu: Kahve içtikten sonra uyku gelmesi neden olur, normal mi?

Kahve genellikle enerji verici, uyku halini azaltıcı ve zihin açıcı etkileriyle bilinse de, herkes için aynı şekilde işe yaramayabilir. Pek çok insan, kahve içtikten sonra uykulu hissedebilir. İşte kahve içtikten sonra uyku gelmesinin nedeni

Araştırmalar cevap buldu: Kahve içtikten sonra uyku gelmesi neden olur, normal mi?

Kahve, enerjiyi artırma, odaklanmayı keskinleştirme ve uykulu durumu azaltma gibi faydalarıyla bilinen bir içecektir.

Ancak bazı insanlar için kahve, bir enerji şoku sağlamak yerine uyuşukluk ve yorgunluk hissine yol açabilir.

Kahvenin sizi daha uyanık hissettirmek yerine neden daha uykulu hissettirdiğini merak ettiyseniz, cevap hormonlarınızda, genetiğinizde ve yaşam tarzı alışkanlıklarınızda olabilir.

DOPAMİN ÇÖKÜŞÜ

Kafein, enerji ve konsantrasyonda artışa neden olan dopamin gibi hormonlarda hızlı bir artışa neden olur. Ancak bu hormonların seviyeleri düştükçe, bazı kişiler 'çöküş' adı verilen ve uykululuk ve yorgunluk hissine yol açan bir deneyim yaşayabilir.

Dopamin genellikle "iyi hissetme" hormonu olarak anılır. Kafein dopamin üretimini artırdığında, kendinizi enerjik ve uyanık hissedersiniz.

Araştırmalar cevap buldu: Kahve içtikten sonra uyku gelmesi neden olur, normal mi?

Ancak kafeinin etkisi geçince ve dopamin seviyeleri düştüğünde, vücudunuz enerjide keskin bir düşüş yaşayabilir ve bu da sizi uyuşuk ve yorgun hissettirir.

KAFEİN TERS ETKİ YAPABİLİR

Endokrinolog Dr. Varsha Kachroo'ya göre kahvedeki kafein, bazı durumlarda uyku isteğini artırır. Bu durum, uyku yoksunluğu ya da uyku düzeni bozulmuş kişilerde daha sık meydana gelir.

Zaten yorgun ve uykusuzsanız, kafein beklendiği gibi işe yaramayabilir. Sizi uyanık tutmak yerine, vücudunuzun dinlenme ihtiyacını artırır ve daha uykulu hissetmenize neden olabilir.

UYKU KALİTESİ ÖNEMLİ

2020 yılında yapılan bir araştırma, kahve ve uyku arasında başka bir ilginç bağlantı olduğunu ortaya koydu.

Araştırma, kötü bir gece uykusundan sonra sabah kahve içmenin daha yüksek glikoz intoleransına ve yüksek kan şekeri seviyelerine yol açtığını buldu.

Ancak, kötü bir gece uykusundan sonra kahve içmemenin bu etkisi olmadı. Bu, kötü uykunun kafeinle birleştiğinde vücudunuzun enerji seviyelerini yönetme yeteneğini kötüleştirebileceğini gösteriyor.

Tüm bunların yanı sıra genetik faktörler de kafeine gösterdiğiniz tepkileri etkileyebilir. Bazıları kafein tükettikten sonra uyku olurken, bazıları da anında enerji bulabilir.

KAHVEDEKİ ŞEKER

Şekerli kahveler başlangıçta bir enerji patlaması yaşatsa da, vücudunuz kan şekeri seviyelerinizi işler ve düşürür. Böylece enerjinizde bir düşüş hisseder ve bu da uyku hissine neden olur.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin