2024 Nobel Kimya Ödülü kazananları belli oldu! David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper kimdir?

2024 Nobel Ödülleri'nin kazananları belli oluyor. Tıp ve Fizik ödüllerinden sonra 2024 Nobel Kimya Ödülü kazanan isimler de açıklandı. "Bilgi-işlemsel protein tasarımı" alanındaki çalışmalarından ötürü David Baker ve "protein yapı tahmini"yle ilgili çalışmalarından dolayı da Demis Hassabis ile John Jumper'a Nobel Kimya Ödülü verildi. Peki, David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper kimdir?

Google Haberlere Abone ol
2024 Nobel Kimya Ödülü kazananları belli oldu! David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper kimdir?

2024 Nobel Kimya Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında sahiplerini buldu. David Baker'a "bilgi-işlemsel protein tasarımı" alanındaki çalışmaları dolayısıyla, Demis Hassabis ve John Jumper'a ise "protein yapı tahmini" alanındaki çalışmaları nedeniyle 2024 Nobel Kimya Ödülü verildi. Geçiğimiz günlerde ise Nobel Tıp ve Fizik ödülleri açıklanmıştı. 2024 Nobel Tıp Ödülü'nü Victor Ambros ile Gary Ruvkun; Nobel Fizik Ödülü'nü ise John Hopfield ve Geoffrey Hinton'a verilmişti. Peki 2024 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper kimdir? İşte hayatları...

2024 NOBEL KİMYA ÖDÜLÜ KAZANANLARI BELLİ OLDU

Çarşamba günü 2024 Nobel Kimya Ödülü'nün kazananları belli oldu. David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper proteinler üzerine yaptıkları yenilikçi çalışmalar nedeniyle 2024 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

2024 Nobel Kimya Ödülü kazananları belli oldu! David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper kimdir?

Baker Seattle'daki Washington Üniversitesi'nde, Hassabis ve Jumper ise Londra'daki Google Deepmind'da görev yapıyor. Perşembe günü Npbel Edebiyat Ödülü, Cuma günü ise Nobel Barış Ödülü ve Pazartesi günü Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazananlar açıklanacak.

2024 NOBEL KİMYA ÖDÜLÜ'NÜ KAZANAN DAVID BAKER KİMDİR?

Baker, 6 Ekim 1962'de Seattle, Washington'da doğdu. Lisans derecesini 1984'te Harvard Üniversitesi'nden aldı. Biyokimya alanındaki doktorasını 1989'da Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de Randy Schekman'ın laboratuvarında tamamladı ve burada ağırlıklı olarak mayadaki protein taşınması ve taşınması üzerinde çalıştı. 1993'te, Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco'da David Agard ile biyofizik alanındaki doktora sonrası eğitimini tamamladı.
Baker, 1993 yılında Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümü'ne öğretim görevlisi olarak katıldı. 2000 yılında Howard Hughes Tıp Enstitüsü araştırmacısı oldu. Baker, 2009 yılında Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'ne Üye seçildi. UW'deki bir diğer biyokimyacı olan Hannele Ruohola-Baker ile evlidir. İki çocukları var.

2024 NOBEL KİMYA ÖDÜLÜ'NÜ KAZANAN DEMIS HASSABIS KİMDİR?

Sir Demis Hassabis 27 Temmuz 1976 tarihinde doğan İngiliz bir bilgisayar bilimcisi ve yapay zeka araştırmacısıdır. Daha önce bir video oyunu AI programcısı ve tasarımcısıydı ve uzman bir masa oyunu oyuncusuydu. DeepMind ve Isomorphic Labs'ın CEO'su ve kurucu ortağıdır ve Birleşik Krallık Hükümeti AI Danışmanıdır.

Royal Society Üyesidir ve AlphaFold'daki çalışmalarıyla Breakthrough Ödülü, Kanada Gairdner Uluslararası Ödülü ve Lasker Ödülü dahil olmak üzere birçok prestijli ödül kazanmıştır. 2017'de CBE olarak atandı ve Time'ın en etkili 100 kişi listesinde yer aldı. 2024'te AI'ya yaptığı hizmetlerden dolayı şövalye ilan edildi. Protein katlama tahminleri nedeniyle 2024 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

2024 NOBEL KİMYA ÖDÜLÜ'NÜ KAZANAN JOHN JUMPER KİMDİR?

John Michael Jumper, DeepMind Technologies'de çalışan Amerikalı kıdemli bir araştırma bilim insanıdır. Jumper ve meslektaşları, amino asit dizilerinden protein yapılarını yüksek doğrulukla tahmin etmek için yapay zeka (AI) modeli olan AlphaFold'u yarattılar. Jumper , AlphaFold ekibinin 100 milyon protein yapısı yayınlamayı planladığını belirtti. Bilimsel dergi Nature, 2021'de Nature'ın 10'unun yıllık listesinde Jumper'ı bilimde "önemli olan on kişiden" biri olarak dahil etti. Protein katlanmasındaki tahminleri nedeniyle 2024 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin