Yüzde 100 Vergi Geliyor. Elektrikli Otomobil Almak İsteyenlere Kötü Haber

ABD ve AB ülkelerinde Çinli elektrikli otomobillerin vergisinde ciddi bir artışa gidilirken, kervana bir ülke daha katılmaya hazırlanıyor. İthalat vergisi tam yüzde 100'e çıkacak!

Google Haberlere Abone ol
Yüzde 100 Vergi Geliyor. Elektrikli Otomobil Almak İsteyenlere Kötü Haber

Otomobil piyasasında son birkaç yıldır Çinli firmaların otomobiller ön plana çıkıyor. Elektrikli araçlarıyla dünyanın dört bir yanına satış gerçekleştiren Çinli markalar, bu otomobilleri uygun fiyata kullanıcılarla buluşturuyor.

Son dönemde Çinli elektrikli otomobiller için AB ülkeleri çeşitli düzenlemelere gitti. Çin’den gelen elektrikli otomobillerin ithalat vergisi bazı ülkelerde %40’a çıkarılırken, Kanada tüm bunlardan bağımsız olarak bu vergiyi %100 artırmayı planlıyor.

ÇİNLİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN VERGİSİ %100 OLACAK

Kanada, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara %100 vergi koymayı planlıyor. Ticaret Bakanlığı yeni düzenlemelerinde hız kazanırken, yeni vergilendirmenin yakında devreye alınması bekleniyor.

ABD ve AB ülkeleri de daha önce benzer adımlar attı. Şimdi ise Kanada, diğer ülkelerin aksine %100 vergi koyarak Çinli elektrikli otomobil markalarına adeta darbe vuracak.Konuya ilişkin açıklamada bulunan CCTV News sözcüsü şu ifadeleri kullandı:

‘’26 Ağustos'ta Kanada, Çin'den elektrikli araçlar ile çelik ve alüminyum ürünleri ithalatına gümrük vergileri ve diğer kısıtlayıcı tedbirler uygulayacağını kamuoyuna duyurdu. Kanada tarafı, gerçekleri ve DTÖ kurallarını görmezden gelmiş, Çin'in tekrarlanan ve ciddi beyanlarını dikkate almamış ve birçok tarafın muhalefetini ve caydırıcılığını hiçe sayarak kendi bildiğini okumaya karar vermiştir. Çin bu tedbirlerden kesinlikle memnun değil ve bunlara kararlılıkla karşı çıkmaktadır.

Çin, Çin'in elektrikli araçlarının ve diğer endüstrilerinin gelişiminin kendi karşılaştırmalı avantajlarına dayandığını ve açık rekabetin bir sonucu olduğunu defalarca vurgulamıştır. Çin'in elektrikli araçları Kanadalı tüketiciler de dâhil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar tarafından memnuniyetle karşılanmış ve iklim değişikliği ve yeşil dönüşüme yönelik küresel tepkiye büyük katkılar sağlamıştır.

Kanada tarafı serbest ticareti ve DTÖ kurallarına dayalı çok taraflı ticaret sistemini desteklediğini iddia etse de, tek tek ülkeleri körü körüne takip ederek ve ticari korumacılığın tipik bir örneği olan tek taraflı tarife yükseltici tedbirler alacağını açıklayarak DTÖ kurallarını açıkça ihlal etmektedir. Kanada’nın bu hamlesi küresel sanayi zinciri tedarik zincirinin istikrarını bozacak, küresel ekonomik sistemi ve ticaret ve ticaret kurallarını ciddi şekilde baltalayacak, Çin-Kanada ekonomik ve ticari ilişkilerini ciddi şekilde etkileyecek, iki ülkedeki işletmelerin çıkarlarına zarar verecek, Kanadalı tüketicilerin refahını etkileyecek ve Kanada ekonomisinin yeşil dönüşümünü ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel çabaları baltalayacaktır.

Çin, Kanada tarafını yanlışlarını derhal düzeltmeye çağırmaktadır. Çin, Çinli işletmelerin meşru hak ve menfaatlerini kararlılıkla savunmak için gerekli tüm tedbirleri alacaktır.’’

Kaynak: AP

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin