'Wow! sinyali' gizemi çözüldü! Wow! sinyali nedir, ne anlama geliyor? Wow sinyali uzaylılara mı ait?

1977 yılında tespit edilen güçlü bir dar bant radyo sinyali olan Wow sinyalinin gizemi çözüldü. Sinyal, 15 Ağustos 1977 tarihinde Ohio Eyalet Üniversitesi'nin ABD'deki Big Ear radyo teleskobunca tespit edilmişti. Uzun bir zamandır uzaylılar tarafından gönderildiği düşünülen sinyalin sırrı sonunda ortaya çıktı. Peki, Wow! sinyali nedir, ne anlama geliyor? Wow sinyali uzaylılara mı ait?

Google Haberlere Abone ol
'Wow! sinyali' gizemi çözüldü! Wow! sinyali nedir, ne anlama geliyor? Wow sinyali uzaylılara mı ait?

Araştırmacıların 1977 yılında tespit ettiği Wow Sinyali'nin Yay Takımyıldızı yönünden geldiği ve dünya dışı olduğuna işaret eden özellikler taşıdığı düşünülüyordu. Gökbilimci Jerry R. Ehman, kaydedilen verileri gözden geçiriyordu fakat birkaç günün ardından bir anormallik fark etti. Bilgisayar çıktısından sinyalin yoğunluk değerini daire içine aldı ve yanına da 'Wow' yazdı. Bu olayın üzerine sinyalin adı bu şekilde kullanılmaya başlandı. Yapılan son araştırmalar 47 yıllık bir gizem olan Wow sinyalinin hidrojenle ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. Peki, Wow! sinyali nedir, ne anlama geliyor? Wow sinyali uzaylılara mı ait?

'WOW' SİNYALİ' GİZEMİ ÇÖZÜLDÜ

Astronomlar 1977 yılında, Yay Takımyıldızı yönünden gelen güçlü ve sıra dışı bir radyo sinyali tespit etti. Bu sinyalin frekansı nötr hidrojenle aynı olduğundan iletişim kurmaya çalışan Dünya dışı zeki varlıkların (ETI) bu frekansı kullanacağını düşündü. O günden beri de bu gizemli sinyal, SETI (Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması) dünyasında "Wow! Sinyali” olarak adlandırıldı ve bir efsaneye dönüştü.

'Wow! sinyali' gizemi çözüldü! Wow! sinyali nedir, ne anlama geliyor? Wow sinyali uzaylılara mı ait?

Tüm sinyal dizisi Big Ear'ın gözlemleyebildiği 72 saniyelik süre boyunca devam etti, ancak Gökbilimci Jerry R. Ehman ve diğerleri tarafından yapılan birçok girişime rağmen o zamandan beri bir daha tespit edilemedi. Emisyonun kaynağına dair doğal ve insan yapımı kaynaklar dahil olmak üzere çeşitli hipotezler öne sürüldü, fakat bunların hiçbiri sinyali yeterince açıklayamadı. Yapılan son araştırmalar ise Wow sinyalinin gizemini sonunda ortaya çıkardı.

WOW! SİNYALİ NEDİR, NE ANLAMA GELİYOR?

Ohio Eyalet Üniversitesi'ne ait olan Big Ear radyo teleskobu, SETI programında kullanıldı. 1977'de Big Ear, nötr hidrojen frekansına çok yakın ve güçlü bir dar bant radyoı sinyali olan Wow! Sinyali'ni tespit etti.

Söz konusu sinyal, Big Ear'ın gözlemleyebildiği 72 saniyelik süre boyunca devam etti. Birkaç günün ardından, bilgisayar çıktısında bu sinyali gören astronom Jerry R. Ehman, yanına "Wow!" yazdı ve bu sinyal Wow Sinyali olarak adlandırılmaya başlandı. Sinyalin diğer adı ise 6EQUJ5'dir. Bu kod, sinyalin zaman içindeki yoğunluk değişimini temsil etmektedir.
Ehman bu sinyal karşısında öyle hayrete düşmüştü ki yanına 'Wow' yazdı. Wow sinyalinin dünya dışı bir kaynaktan geldiği düşünülmeye başlandı. Bazılarına göre ise bu insan kaynaklı bir parazitti. Kimine göre sinyal, açıklanamayan bir fenomendi.
Fakat yıllık gizem sonunda açığa çıktı, Wow Sinyali çözüldü.

WOW SİNYAL UZAYLILARA MI AİT?

Wow sinyali ile ilgili en çok düşünülen tahminlerin başında sinyalin uzaylılara ait olduğu iddiası geliyordu. Fakat konunun hiç de öyle uzaylılarla alakası olmadığı ortaya çıktı.
Porto Riko Üniversitesi Planetary Habitability Laboratory (Gezegensel Yaşanabilirlik Laboratuvarı) tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, Wow Sinyali'nin hidrojenle bağlantılı olduğunu gösterdi. Çalışma, 2017-2020 yılları arasında Arecibo Radyo Teleskobu'ndan elde edilen verilerin arşiv çalışmasına dayanıyor.

Yazarlara göre; Arecibo'dan gelen gözlemler Big Ear'dan gelenlere benziyor fakat daha hassas, daha iyi zamansal çözünürlüğe sahip ve polarizasyon ölçümlerini barındırıyor.
Donanım Haber'de yer alan habere göre; 2020 yılı Şubat ve Mayıs ayları arasında yapılan son gözlemler, hidrojen hattına yakın, fakat orijinal Wow! Sinyalinden daha az yoğun olan benzer dar bant sinyallerin varlığını ortaya çıkardığı belirtiliyor. Araştırmacılar, bu sinyallerin astrofiziksel bir fenomenle kolayca açıklanabileceğini ve orijinal Wow! Sinyali'nin de bu şekilde açıklanabileceğini ifade ediyor.

Araştırmacılar, Wow! Sinyali'nin, güçlü bir geçici radyasyon kaynağı, örneğin bir magnetar patlaması ya da yumuşak gama tekrarlayıcı (SGR, Soft Gamma Repeater) gibi, hidrojen hattından uyarılmış yayılma ile meydana gelen ani bir parlamadan kaynaklandığını düşünüyor. Bu olayların hassas koşullar ve hizalanmalar altında nadiren olduğuna dikkat çekiliyor. Bu şartlar sağlandığında hidrojen bulutlarının birkaç saniye veya dakika boyunca önemli ölçüde parlaması mümkün oluyor.

 

Araştırmacılar, 1977'de Big Ear'ın gördüğü şeyin, teleskopun görüş alanındaki birkaç nötr hidrojen (H1) bulutundan birinin geçici parlaması olduğunu belirtiyor. 1977 sinyali, birçok açıdan Arecibo'nun gördüğü sinyallere benziyordu. Arecibo'da gözlemlenen sinyaller ile Wow! Sinyali arasındaki tek farkın parlaklıkları olduğu aktarılıyor.

Araştırmacılar, sinyalden sorumlu bulutları tanımlayabildiler fakat kaynağı belirleyemediler. Sonuçlar, kaynağın hidrojen sinyalini üreten bulutlardan çok daha uzakta olduğunu gösteriyor. Ancak ek analizler ile kesin konum tespitinin mümkün olduğu söyleniyor.

Etiketler sinyal gizem
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin