Türksat 6A nedir, özellikleri neler? Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A ne işe yarar?

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, uzaya fırlatılma işlemi tamamlandı. Herkesi heyecanlandıran gelişmenin ardından, "Türksat 6A nedir, özellikleri neler?" sorusu merak konusu oldu. Fırlatmanın 67. dakikasında sinyal alındığı kaydedildi. Uydunun 15 yıl boyunca aktif kullanılması ve 5 milyar insana hizmet etmesi bekleniyor. Peki, Türksat 6A ne işe yarar? İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Türksat 6A nedir, özellikleri neler? Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A ne işe yarar?

Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'nın kapsama alanına girip milyarlarca insana hizmet etmesi amaçlanan Türksat 6A uydusu uzaya fırlatıldı. Yüzde 80 yerli üretim olan ilk yerli ve milli haberleşme uydusunun toplam 84 parçasını Türkiye üretmişti. Uydunun, ABD'de SpaceX şirketinin Florida'daki Cape Canaveral fırlatma tesisinden uzaya fırlatma işlemi gerçekleştirildi. Bu gelişmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türksat 6A’yla uydu üretiminde yeni bir safhaya geçmiş bulunuyoruz." açıklamasını yaptı. Peki, Türksat 6A nedir, özellikleri neler? Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A ne işe yarar?

Türksat 6A nedir, özellikleri neler? Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A ne işe yarar?

TÜRKSAT 6A NEDİR?

Türksat 6A uydusu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusudur.TÜBİTAK Uzay'ın proje yöneticiliği altında TUSAŞ, Aselsan ve CTECH tarafıdnan ortaklaşa üretildi. Yüzde 80'i yerli üretim olan uydu, 2024 Temmuz ayında SpaceX işbirliği ile başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı. Uydunun yapımına 15 Aralık 2014 tarihinde başlandı. Toplam süresi 60 ay olarak planlanan Türksat 6A projesine, TÜBİTAK ve “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı” tarafından fon sağlandı.

TÜRKSAT 6A ÖZELLİKLERİ NELER?

  • Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusudur.
  • Türksat 6A uydusu, yaklaşık 4,2 ton fırlatma kütlesine sahiptir.
  • 8,4 kW gücünde faydalı yüke sahiptir.
  • Mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak ve kapasiteyi artıracak.
  • Veri haberleşme alanında hizmet sağlayacak.
  • Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'nın kapsama alanına girecek.
  • 15 yıl boyunca hizmet edecek.

TÜRKSAT 6A NE İŞE YARAR?

9 Temmuz 2024 tarihinde fırlatılan uydunun görev süresi 15 yıldır. Türksat 6A'nın uzay yolculuğu ile yer sabit yörünge uydularına uygun uydu platformunun ülke içerisinde geliştirilmesi ve gerekli altyapının oluşturulması amaçlanmaktadır.

 

Ku-Bant, Ku-BSS Bant, Ka-Bant ve Q/V Bant frekans bantlarında uplink ve downlink haberleşme kanallarını barındıran TÜRKSAT 6A uydusunun, teknolojik yetkinliği ile Türkiye'ye güvenli veri iletişimi alanında önemli oranda kapasite artırımı ve kritik avantajlar getirmesi hedefleniyor.

Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'nın kapsama alanına girerek 5 milyar insana hizmet etmesi amaçlar arasında yer alıyor.

TÜRKSAT 6A UZAYA FIRLATILDI

9 Temmuz 2024 tarihinde saat 02:30 civarında TÜRKSAT 6A ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan SpaceX'e ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Türksat 6A uydusundan ilk sinyali aldıklarını açıkladı. Uraloğlu, "Ve uydumuzdan ilk sinyali planlanan şekilde 67. dakikada başarıyla aldık!" dedi. Uydudan ilk sinyalin alınması, fırlatma ve uydunun roketten ayrılma sürecinin başarıyla tamamlanması demek.

Uydu Dünya'dan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta, 42 derece doğu yörüngesine yerleşecek.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin