TÜBİTAK, Türkçe dil modeli çalışmalarına başladı! TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal: 200'ün üzerinde araştırmacı döndü. 6 Şubat depremlerinde kaybolan bebeklerin de bulunmasında yapay zeka kullanıldı

Yapay zeka uygulamalarında Türkiye'de hem yerli hem milli hem de "Türkçe" uygulama yapılıyor. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, tv100'e ayrıntıları anlattı. 6 Şubat depremlerinde kaybolan bebeklerin bulunmasından, hukuka kadar pek çok alanda yapay zekanın kullanıldığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
TÜBİTAK, Türkçe dil modeli çalışmalarına başladı! TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal: 200'ün üzerinde araştırmacı döndü. 6 Şubat depremlerinde kaybolan bebeklerin de bulunmasında yapay zeka kullanıldı

Veri güvenliği, bilişim çağının en kritik başlıklarından biri haline geldi. Erişmesi kolay, koruması ise zor olan kişisel bilgiler, istenmeyen kişilerin eline geçmesin diye Türkiye'de yerli bir yapay zeka uygulaması geliştiriliyor. Bu uygulama, hem yerli hem de milli olmakla birlikte "Türkçe" dilinde olacak.

TÜRKÇE DİL MODELİ ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Türkiye'de "bilim" deyince akla ilk gelen kurum olan TÜBİTAK, sayısız başarılı projenin arkasındaki beyin olarak şimdi de tamamen yerli yapay zeka için kolları sıvadı. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, yürütülen projeyi anlatarak iklim değişikliğinin de TÜBİTAK'ın yakın markajında olduğunu belirtti. Başkan Mandal, tüm bu çalışmaların arkasındaki Türk bilim insanlarının çabalarına dikkat çekti ve tersine beyin göçünün devam ettiğine vurgu yaptı.

YAPAY ZEKA KULLANILDI

Mandal "6 Şubat depremlerinde kaybolan özellikle bebeklerin bulunmasına ilişkin hizmet sunmak için Deringörü programımız esasında bizim savunma sanayi için geliştirilmiş bir yapay zeka uygulamasıydı" ifadelerini kullandı.

"ARAYÜZ OLARAK GÖREV YAPIYORUZ"

Sözlerini sürdüren Mandal "2030 yılına bakarsak, 15.7 trilyon dolarlık bir yapay zekanın oluşturabileceği bir alan, bir pazar konuşuluyor. Bu yapay zekâ enstitüsünün bir tarafı kendi Türkçe dil modeli üzerine kendi altyapımızı oluştururken aynı zamanda bir arayüz olarak görev yapıyoruz. Şu an sanırım 30'a yakın bir proje destekledik. Özellikle ülkemiz ne yazık ki bu iklim değişikliğinden dünya ortalamasının çok daha üzerinde etkilenen bir ülke. Akdeniz Havzası gelecekken bugünkü senaryolarla Akdeniz Havzası diye bir havza yok" ifadelerine yer verdi.

TERSİNE BEYİN GÖÇÜ DEVAM EDİYOR

Başkan Mandal, tüm bu çalışmaların arkasındaki Türk bilim insanlarının çabalarını hatırlattı. Tersine beyin göçünün devam ettiğine dikkat çekti. "Uluslararası Lider Araştırmacı programımız vasıtasıyla gerçekten çok kıymetli beyinler alıyoruz" diyen Mandal "Şu ana kadar sanırım 200'ün üzerinde araştırmacı. Dünyanın en prestijli kurumlarından Türkiye'ye getirilmesine yönelik. Yani o beyinleri Türkiye'ye getirmeye yönelik özel program sunuyoruz" dedi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin