Telegram kapatılacak mı son durum 2024? BTK Telegram yasaklanacak mı, erişim engeli mi gelecek?

2 Ağustos'ta Instagram'a gelen erişim engeli yalnızca 1 hafta sürdü. Şimdi de BTK'dan Telegram'a uyarılar başladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 'katalog suçlar' kapsamına giren içerikleri nedeniyle Telegram'a binden fazla uyarı gönderdiği fakat hiçbirine cevap alamadığı iddia edildi. Yaşanan olaydan sonra, "Telegram kapatılacak mı son durum 2024?" şeklinde aramalar başladı. Peki, BTK Telegram yasaklanacak mı, erişim engeli mi gelecek?

Google Haberlere Abone ol
Telegram kapatılacak mı son durum 2024? BTK Telegram yasaklanacak mı, erişim engeli mi gelecek?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 2 Ağustos'ta başlayan sosyal medya uygulaması olan Instagram erişim engeli 1 hafta sonra son buldu. Diğer yandan son dönemlerde Instagram'ın yanı sıra Wattpad uygulaması ve Roblox oyununa getirilen yasak, toplumda büyük yankı uyandırdı. Şimdi de Telegram'a erişim engeli geleceği yönünde endişe yaşanıyor. Sabah'ta Barış Şimşek'in haberinde; "Telegram'a, BTK tarafından 'çocukların cinsel istismarı ve uyuşturucu temini' gibi katalog suçlar kapsamına giren içeriklerle ilgili bini aşkın uyarı yapıldığı fakat dikkate almadığı öğrenildi" ifadeleri yer aldı. Çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisi olan Telegram'ın kapanacağı yönünde şüpheler başladı. Peki, Telegram kapatılacak mı son durum 2024? BTK Telegram yasaklanacak mı, erişim engeli mi gelecek?

Telegram kapatılacak mı son durum 2024? BTK Telegram yasaklanacak mı, erişim engeli mi gelecek?

TELEGRAM KAPATILACAK MI SON DURUM 2024?

950 milyondan fazla aktif kullanıcısıyla dünyanın en çok indirilen 5 uygulamasından biri olan Telegram, çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir.
Rus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılan uygulamanın istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcut.

Ağustos 2013'te yayın hayatına başlayan Telegram'da, kullanıcılar birbirleri arasında metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB'a kadar dosya paylaşımı yapabiliyor. Geliştiricileri ayrıca Kasım 2016'da Telegraph isminde, kullanıcıların çeşitli formattaki içerikler oluşturmalarını ve hikaye yazmalarını sağlayan bir uygulama hazırladı. 2021 yılı ocak ayında 500 milyon aktif kullanıcıya ulaşan Telegram, 4 Kasım 2014'te kurucularının aralarında konuştuğu mesajlara erişebilen kişiye $300.000 ödül vereceği bir yarışma düzenledi ve 11 Şubat 2015'te yarışma bitti ve kazananı olmadı.

Ayrıca Telegram, hükümetler dahil olmak üzere hiçbir 3. partiyle bugüne kadar veri paylaşmadı.

Şimdilerde sosyal medya uygulamalarına gelen erişim engeli ile gündemde olan Türkiye'de, BTK'nın Telegram'ı da yasaklayacağı düşünülüyor.

BTK TELEGRAM YASAKLANACAK MI, ERİŞİM ENGELİ Mİ GELECEK?

İddiaya göre; Telegram bir cuç merkezi haline geldi. Uygulamada açılan kanallardan; fuhuş, pedofili, uyuşturucu ticareti, kumar videolarının alanen yapıldığı söyleniyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram'da yaşanan sürecin bir benzerini Telegram için de uygulayabileceği belirtiliyor.

BTK'nın bu mesajlaşma kanallarının kapatılması için Telegram'ın İngiltere'deki merkezine bini aşkın bildirimde bulunduğu ancak hiçbirine cevap alamadığı öne sürüldü.
Telegram'ın Türkiye'de bir temsilcisi bulunmuyor. Kısa süre içerisinde belirtilen kanallar hakkında önlem alınmaması durumunda, Telegram'ın da Instagram gibi kapatılmasının gündeme gelebileceği belirtildi.

 

Telegram'da açılan bazı kanallarda vatandaşların uyuşturucu temin ettiği, 'Uyuşturucu Tacirleri' adlı bir kanalda ise 19 bine yakın abone olduğu görüldü. Bu tür suç unsuru teşkil eden kanalların yöneticilerinin yeni üye kabullerini para karşılığı ya da referansla yaptıkları belirtildi. Kanallarda her türden uyuşturucunun para karşılığı satıldığı görülüyor.
Referansı olanlara elden teslim ve elden ödeme imkanı sunulurken, referansı olmayanlar için ise kapıya kadar kargolama imkanı tanındığı, onların ödemeleri de IBAN'dan ya da coin olarak tahsil edildiği ifade edildi.

Bu tür kanallara abone olanların ve kanal yöneticilerinin bilgisini BTK ile ya da Emniyet birimleri ile paylaşmayan Telegram'ın suça aracılık ettiği ifade edildi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin