Bazı kişiler, bir başkasının bilgilerini kullanarak herhangi bir sosyal medya mecrasında sahte bir hesap açabiliyor. Özellikle Facebook, Instagram gibi uygulamalarda karşımıza sık sık 'fake' olarak adlandırılan sahte sosyal medya hesapları çıkabiliyor. Bu durum kullanıcılarda güvenlik endişesi uyandırıyor.
Öyle ki birçok kullanıcı, kendi adına ve kendi bilgileri kullanılarak açılan hesaplarla karşılaşabiliyor. Bu durumda kullanıcılar ne yapacağını bilemeyebiliyor. Antalya'da yaşanan olayda, adına sahte hesap açıldığını gören vatandaş, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığına giderek suç duyurusunda bulundu. Savcılık tarafından başlatılan soruşturmada, "verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçundan tespit edilen şüpheli şahsa dava açtı ve sanığa 2 yıl 1 ay hapis cezası onandı. Bu olay sonrasında "Sahte sosyal medya hesabı açmanın cezası var mı?" şeklinde aramalar hız kazandı. Peki, Sahte (fake) hesap açmanın cezası ne kadar, kaç TL?
SAHTE SOSYAL MEDYA HESABI AÇMANIN CEZASI VAR MI?
Ülkemizde sahte sosyal medya hesabı açmak doğrudan suç teşkil etmiyor ancak bu tarz sahte bir hesap, başka kişilerin haklarını ihlal ediyorsa veya dolandırıcılık gibi suçlarda kullanılıyorsa cezai yaptırımları vardır. Sahte sosyal medya hesabı ile kimlik hırsızlığı ve hak ihlali, dolandırıcılık, iftira ve hakaret, siber suçlar gerçekleştiriliyorsa Türk Ceza Kanunu'na göre bunların cezai yaptırımları vardır.
SAHTE (FAKE) HESAP AÇMANIN CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?
Örneğin açılan sahte (fake) hesap, Antalya olayında olduğu gibi bir başkasının ismi, fotoğrafı ya da kimlik bilgileri kullanılarak açılmışsa, bu durum 'kişilik haklarının ihlali' olarak değerlendirilir. Adına sahte hesap açıldığını öğrenen kişi manevi tazminat davası açabilir. Türk Ceza Kanunu'nun 135. maddesi uyarınca kişisel verilerin hukuka aykırı kullanımı suçuna da girer ve 1-3 yıl hapis cezası verilebilir.
Sahte sosyal medya hesabı, birilerini dolandırmak için açılmışsa bu da 'nitelikli dolandırıcılık'a girer ve cezası 3-10 yıl hapistir.
Sahte hesaptan başkasına iftira atılıyor veya hakaret ediliyorsa da Türk Ceza Kanunu'na göre iftira suçundan 1-4 yıl, hakaret suçundan ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilir.
Sahte hesap vasıtasıyla yasa dışı içerik paylaşımı yapılıyorsa, tehdit, şantaj gibi suç teşkil eden durumlar varsa siber suçlara ilişkin hükümler devreye girer ve ceza, suçun türüne bağlı olarak artabilir.
Yani, eğer sizin adınıza sahte hesap açıldıysa savcılığa şikayette bulunabilirsiniz.