ABD'de gerçekleştirilen bir araştırma, lityum-iyon bataryaların ömrünü %50 oranında uzatmanın basit bir yolunu ortaya koydu. Joule dergisinde yayımlanan çalışmada, bataryaların fabrika çıkışı öncesinde yüksek akımlarla şarj edilmesinin, ömürlerini önemli ölçüde artırabileceği vurgulandı.
PİL ÖMRÜNÜ UZATMANIN ANAHTARI
Araştırmaya göre, bataryaların ilk şarjının yüksek akımlarla yapılması, döngü ömürlerini ortalama %50 uzatıyor. Bu bulgu, yapay zeka tabanlı bilimsel makine öğrenmesi teknikleri kullanılarak elde edildi. Araştırmanın baş yazarı Xiao Cui, lityum kayıplarını en aza indirmenin pil ömrünü uzatmanın anahtarı olduğunu belirtti.
Bataryanın üretimden hemen sonra pozitif elektrotu tamamen lityum ile doludur. Ancak, her şarj ve deşarj döngüsünde bir miktar lityum kaybı yaşanır. İlk şarj sırasında negatif elektrot üzerinde oluşan "katı elektrolit arayüzü (SEI)" tabakası, bataryayı yan reaksiyonlardan korur ve zamanla daha fazla lityum kaybetmesini engeller. SEI tabakasının doğru şekilde oluşumu, bataryanın uzun ömürlü olması için kritik öneme sahip.