Instagram düzeldi mi? Instagram erişim engeli mi geldi, neden?

Sabahın erken saatlerinde kullanıcılar Instagram hesaplarına giriş sağlayamadı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Instagram'a erişim engeli geldi. Sosyal medya kullanıcıları, "Instagram düzeldi mi?" sorusuna yanıt arıyor. Peki, Instagram erişim engeli mi geldi, neden?

Google Haberlere Abone ol
Instagram düzeldi mi? Instagram erişim engeli mi geldi, neden?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), site bilgileri sorgulama sayfasında, sosyal medya platformu Instagram'a erişim kararı verildiği görüldü. BTK'nın yaptığı açıklamada gerekçe olarak "katalog suçlar" gösterildi. Kullanıcılar, "Instagram düzeldi mi?" şeklinde aramalara başladı. Peki, Instagram erişim engeli mi geldi, neden?

Instagram düzeldi mi? Instagram erişim engeli mi geldi, neden?

INSTAGRAM DÜZELDİ Mİ?

Sosyal medya kullanıcıları, 2 Ağustos sabahı Instagram hesaplarına giriş yapamadı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sayfasında, Instagram'a "katalog suçlara uymadığı" gerekçesiyle Instagram'a erişim engeli geldiği belirtildi. Kısa süreliğine yaşanan erişim engeli kaldırıldı. Instagram düzeldi.

BTK'nın sayfasında erişim engeline yönelik şu ifadelere yer verildi:

"instagram.com, 02/08/2024 tarihli ve 490.05.01.2024.-608903 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir."

 

 

INSTAGRAM ERİŞİM ENGELLENDİ Mİ, NEDEN?

Haber Global'e konuşan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık Instagram erişim engeli ile ilgili "Meta, dünya genelinde tepki çeken bir hamleyle, İsmail Haniye’nin fotoğraflarını ve ona yönelik taziye mesajlarını sosyal medya platformlarından kaldırdı. Bu durum, özellikle Türkiye’de ifade özgürlüğü ihlali olarak değerlendirildi ve BTK’nın Instagram’a erişim engeli getirmesi için bir gerekçe oluşturmuş olabileceği iddialarını güçlendirdi" dedi.

Kırık, böyle bir engelin Türkiye'de ilk kez olabileceğini belirterek "Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet erişimini düzenleme ve denetleme yetkisine sahip bir kurum olarak öne çıkıyor. BTK’nın bu yetkisi, 5651 Sayılı Kanun başta olmak üzere çeşitli yasal düzenlemelere dayanıyor. Bu bağlamda, internet ortamında yapılan yayınlar ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele etmek amacıyla web sitelerine erişim engeli getirilebiliyor. Son günlerde, Instagram’a getirilen erişim engeli, kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açtı. Erişim engelinin gerekçesi resmi olarak açıklanmamış olsa da, bu durumun, Instagram ve Facebook'un sahibi Meta’nın, İsrail'in suikastıyla hayatını kaybeden İsmail Haniye’ye yönelik paylaşımları engellemesi ve kaldırmasıyla bağlantılı olabileceği yönünde spekülasyonlar bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin