GÜNEŞ’TEKİ PATLAMA TEKNOLOJİK ALETLERİ ETKİLEYEBİLİR
Peş peşe meydana gelen patlamalar X1.7 ve X1.1 olarak sınıflandırıldı. İlk patlama TSİ 9:40'ta ikincisi ise 11:27'de zirve yaptı.
5 Ağustos 2024'te NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi, sağdaki parlak ışık olan bir güneş patlamasının bu görüntüsünü yakaladı. Görüntü, patlamadaki aşırı sıcak malzemeyi vurgulayan ve deniz mavisi renginde olan aşırı ultraviyole ışığın bir alt kümesini gösteriyor.
Diğer görüntüde ise patlamadaki aşırı sıcak malzemeyi vurgulayan ve altın renginde olan aşırı ultraviyole ışığın bir alt küme gösteriliyor.
Güneş patlamaları, güneş lekeleriyle ilişkili manyetik enerjinin salınmasıyla ortaya çıkan yoğun radyasyonlardır. Bunlar en güçlü güneş fenomenidir ve dakikalardan saatlere kadar sürebilirler. Patlamalar genellikle A sınıfından (en zayıf) X sınıfına (en güçlü) kadar yoğunluklarına göre sınıflandırılır ve her sınıf 1'den 9'a kadar daha ince bir ölçeğe sahiptir.
Bu patlamalarda dünyamızı etkileyen bazı faktörler de var. Güneş patlamaları meydana geldiğinde, radyo dalgalarından gama ışınlarına kadar tüm elektromanyetik spektrum boyunca enerji yayarlar. Bu enerji patlamaları öncelikle uzaya yayılsa da, Dünya'ya ulaştıklarında üst atmosfer üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir. Nitekim GPS sinyallerinde ve radyo iletişiminde kesintilere neden olurlen, hatta uydulara ve iletim hattı tesislerine zarar vererek elektrik kesintilerine bile yol açabilmekte.