Göz sağlığınız için bunları yapmaktan kaçının. Uzmanlar uyardı. Yıllardır yanlış yapıyormuşuz!

Gözlerin uzun süre sağlıklı kalabilmesi için dikkat edilmesi gereken pek çok etken var. Her ne kadar farkında olmasanız bu etkenler göz sağlığını etkileyebilir. Uzmanlar, bireylerin gözleri için yapması veya yapmaması gereken davranışları açıkladı. Bunlara mutlaka dikkat etmenizde fayda var!

Google Haberlere Abone ol
Göz sağlığınız için bunları yapmaktan kaçının. Uzmanlar uyardı. Yıllardır yanlış yapıyormuşuz!

Gözler ruhun penceresidir sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Bir insanın en önemli organı kalp olarak bilinse de, gözlerimize de mutlaka dikkat etmemiz gerekiyor.

Her ne kadar farkında olmasak da gözleri etkileyen birçok alışkanlıklar var. Bunlardan bazılarının zararsız olduğu düşünülse de, aslında uzmanlara göre durum tam tersini gösteriyor.

GÖZE ZARAR VEREN BU DAVRANIŞLARDAN UZAK DURUN

-GÖZLERİ SIK SIK OVMAK

Pek çoğumuz gözleri ovma gibi bir alışkanlığa sahibiz. Gözlerin kuru ya da kaşıntılı olduğu durumlarda mutlaka gözlerimizi ovuşturururuz. Bu alışkanlık bizlere iyi gelse de uzmanlara göre durum aynı değil. Zira gözleri ovuşturnak iyi hissettirse de gözbebekleri bunun tahribatını yaşıyor.

Bulber konjonktival ödem, alerjik konjonktivit ve şiddetli göz ovuşturmadan sonra ortaya çıkma eğiliminde ve özellikle çocuklarda yaygın olarak görülüyor. El hijyeninize dikkat etmeyip sık sık gözlerinizi ovuşturuyorsanız, genellikle bakteriyel konjonktivit ve blefarit olarak bilinen göz bakteriyel enfeksiyonlarına yatkın olursunuz.

Ellerinizi yıkamak ve gözlerinizi ovuşturmak sadece göz yüzeyindeki bakteriyel enfeksiyon riskini azaltır. Gözlerinizi uzun süre tekrar tekrar ovuşturmak veya gözlerinizi ovuştururken göz küresine baskı uygulamak koni kornea, retina dekolmanı gibi risklere yatkındır. Buna ek olarak, gözlerin uzun süre tekrar tekrar ovuşturulması, göz çevresindeki cildin pürüzlü görünmesine, pigmentasyona, “koyu halkaların” oluşmasına neden olurken, yüz değerini de etkilediğini belirtelim.

Göz sağlığınız için bunları yapmaktan kaçının. Uzmanlar uyardı. Yıllardır yanlış yapıyormuşuz!

Bunun için özetle yapmanız gerekenler; ellerinizi yıkadıktan sonra göz kapağı derisine, göz küresine baskı yapmadan hafifçe kaşıyabilirsiniz. Eğer gözünüzün içi kaşınıyorsa alerjik konjonktivit olmuş olabilirsiniz, bunun içinde mutlaka bir doktora görünebilirsiniz.

-ELEKTRONİK CİHAZLARIN UZUN SÜRELİ KULLANIMI

Bir diğer alışkanlık ise elektronik cihazlardan uzun süre kopamamak. Çalışma ve yaşam ortamında uzun süre çeşitli elektronik ekran ışığı, renk ve diğer anormal uyaranlarla karşılaşan kişiler video terminal sendromuna yatkındır. Yani video izlerken gözlerimize yansıyan bu ışık, ciddi zararlar veriyor ve çoğumuz bunun farkında değiliz. 4-6 saat arası bir cihazın ekranına maruz kalıyorsanız, baş dönmesi, omuz ve boyun ağrısı, bel ağrısının yanı sıra, bakış paralaksını ve çeşitli göz rahatsızlıklarına yol açabilir. Televizyon ve tablet gibi düz ekranların yaydığı ışıklarda eğer renk eşleştirme bozuklukları, düşük çözünürlük, zayıf görüntü netliği varsa da gözler yorgunluk riskine maruz kalarak hasar alacaktır.

Göz kuruluğu, göz kaşıntısı, yanma hissi, yabancı cisim hissi, bulanık görme, görme kaybı, göz şişmesi ve ağrısı, orbital ağrı ve diğer semptomların elektronik ekranlara uzun süre maruz kaldıktan sonra ortaya çıkması muhtemeldir. Belirtilerin şiddeti, çalışma süresinin uzunluğu ile yakından ilişkilidir.

Birçok insan bilgisayar ekranına yüksek yoğunluklu gözle baktıktan sonra rahatlamak ister, bu sefer sessizce cep telefonunu çıkarır. Ancak telefonlarda izlenen videolar durumu daha da ciddi bir sorun haline getirebilir. Odaklanmak veya kafa dağıtmak için açtığımız ya da izlediğimiz kısa videolar, beynin rahatlamasına neden olsa da gözlere ciddi zararlar verebiliyor. Uzmanlar bu konudaa ise ekranla çok yakın temasta olunmamasını tavsiye ediyor. Ayrıca 20 saniye farklı bir yere odaklanmak da gözdeki yorgunluğu alacaktır.

-KULLANILAN GÖZ DAMLALARINA DİKKAT EDİN

Genellikle kullanılan çeşitli göz damlalarının, kuruluk ve diğer göz sorunlarına iyi geldiği düşünülür. Ancak uzmanlar bu damlaların rastgele satın alınmasını tavsiye etmiyor. Eğer damla kullanmak istiyorsanız mutlaka doktorunuza danışıp reçeteli damla almanızda fayda var.

-UZUN SÜRELİ GÖZ KOZMETİKLERİNİN KULLANILMASI

Göz kozmetikleri arasında eyeliner, göz farı, maskara, göz bebekleri, makyaj temizleyici vb. ürünler yer alıyor. Bu kozmetikler esas olarak mekanik sürtünme, kimyasalların taşınması, kimyasalların çözünmesi, alerjik reaksiyonlar, mikrobiyal enfeksiyonlar ve diğer yollarla gözlerimizi etkiler.

Uzun süreli kullanım kolayca blefarit ve blefarit, konjonktivit ve konjonktival pigmentasyon, keratit ve korneal yabancı cisim, kuru göz ve blefaroplakik disfonksiyon ve diğer hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle bakımlarınızı yaptığınız bu ürünlerin çok fazla yüzünüzde kalmamasında fayda var. Kozmetik ürünlerin göz ile temas etmemesiyle birlikte, eve döndüğünüzde mutlaka hemen temizlemenizde fayda var.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin