Cep telefonu uzaktan patlatılabilir mi, nasıl? Lübnan'daki çağrı cihazı patlaması endişe uyandırdı!

İsrail, Lübnan'da Hizbullah'a ait çağrı cihazları ve telsizleri patlattı. Saldırıda, 9 kişi ölürken, 3 bine yakın kişi yaralandı. Yaşanan gelişmenin ardından, "Cep telefonu uzaktan patlatılabilir mi, nasıl?" sorusu da gündeme oturdu. Peki bu mümkün mü?

Google Haberlere Abone ol
Cep telefonu uzaktan patlatılabilir mi, nasıl? Lübnan'daki çağrı cihazı patlaması endişe uyandırdı!

İsrail, tarihin en sıra dışı saldırılarından birini yaptı. Lübnan'da Hizbullah'a ait çağrı cihazlarını ve telsizlerini patlattı. Yaşanan olay dünya gündemine otururken, saldırıda biri 10 yaşındaki kız çocuğu olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetti, 3 bine yakın kişi ise yaralandı. Bu gelişme ile beraber cep telefonları ile ilgili güvenlik endişesi başladı. Peki, Cep telefonu uzaktan patlatılabilir mi, nasıl?

CEP TELEFONU UZAKTAN PATLATILABİLİR Mİ, NASIL?

Cep telefonları, doğrudan uzaktan patlatılabilecek şekilde tasarlanmadı. Fakat bazı yasa dışı ve zararlı uygulamalar ile teorik olarak bu durum mümkün olabilir. Uzmanlar ise eski teknolojiye sahip çağrı cihazlarının redyo sinyali ya da uzaktan kumanda ile patlatılabileceğini söylüyor. Cep telefonunu uzaktan patlatmanın, elektronik tetikleyici kullanılarak yapılabileceğini belirtiyorlar. Bu sistemler radyo sinyalleri ile tetikleniyor ve hedeflenen cihazlara belirli bir frekansta sinyal göndererek aktif hale getirilebiliyor.

Cep telefonu uzaktan patlatılabilir mi, nasıl? Lübnan'daki çağrı cihazı patlaması endişe uyandırdı!

SMS, MMS, Bluetooth ya da Wi-Fi sinyalleri kullanılarak tetikleme sağlanabiliyor. Bu yöntemler özellikle lityum iyon piller içeren elektronik cihazlar için geçerli. Siber güvenlik uzmanları, cihazların işletim sistemi veya donanım kontrollerine uzaktan erişim sağlayarak patlama gerçekleştirebiliyor. Bu da dijital teknolojilere sahip olan araçların benzer şekillerde patlatılabileceğini ortaya koyuyor. Araçta dijital bir cihazın bulunması bile bu tür bir saldırı için yeterli olabilmektedir.

Cep telefonunun uzaktan patlatılabilmesi olasılığı genellikle çeşitli güvenlik açıkları, kötü amaçlı yazılımlar ya da harici patlayıcı düzeneklerle birleştirilen telefonlar ile gündeme gelmektedir. Örneğin terör eylemlerinde bu tarz bir kötüye kullanım, telefonun kendisini değil, ona bağlanan bir dış patlayıcıyı uzaktan tetiklemeyi içermektedir.

Uzaktan cihaz ısıtılarak içindeki kimyasallar harekete geçirilir. Çağrı cihazı veya cep telefonu pilini bu şekilde patlatmak olası. Ancak, bu piller küçük olduğundan ölümcül tehlike içermiyor. Siber uzmanlarına göre; avuç içine sığacak büyüklükteki bir çağrı cihazının ölümcül zarar verebilmesi için tedarik zincirine girilmesi, önceden cihazların içine 15-20 gramlık patlayıcıların yerleştirilmesi gerektiğini söylüyor.

LÜBNAN'DAKİ ÇAĞRI CİHAZLARI NASIL PATLADI?

Uzmanlar, İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazlarını patlatma olayının, yalnızca tedarik zincirine girilerek yapılabileceğini belirtiyor. Siber güvenlik uzmanları, çağrı cihazlarının akıllı makineler olmadığına dikkat çekerek, tedarik veya üretim aşamasında çağrı cihazlarının içine 15-20 gramlık patlayıcılar yerleştirildiğini, bu patlayıcıların ise mesajla aktif hale getirildiğini düşünüyor. Savunma sanayi uzmanları ise cihazdaki pilin bizzat bomba olarak tasarlandığını düşünüyor.

Öte yandan uzmanlara göre Lübnan'da gerçekleşen saldırı sadece tedarik zincirine girilerek yapılabilir. Çağrı cihazlarının akıllı makineler olmadığına dikkat çeken siber güvenlik uzmanları tedarik ya da üretim aşamasında çağrı cihazlarının içine 15-20 gramlık patlayıcılar yerleştirildiğini ve bu patlayıcıların mesajla aktif hale getirildiği senaryosu üzerinde duruyor. Savunma sanayi uzmanları ise cihazdaki pilin bizzat bomba olarak tasarlandığını düşünüyor.

Etiketler patlama cep telefonu
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin