BTK nedir, açılımı ne? BTK ne işe yarar, hangi konulara bakar?

BTK, son dönemde Instagram, Discord gibi sosyal medya platformlarına getirdiği erişim engelleri ile gündeme geliyor. Türkiye'de telekomünikasyon sektörünü düzenleyen ve denetleyen BTK'nın yetkileri, kullanıcılar tarafından araştırma konusu oldu. 29 Ocak 2000 yılında kurulan BTK, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak görev yapıyor. Peki, BTK nedir, açılımı ne? BTK ne işe yarar, hangi konulara bakar?

Google Haberlere Abone ol
BTK nedir, açılımı ne? BTK ne işe yarar, hangi konulara bakar?

Bundan birkaç ay önce Instagram'a, şimdi de Discord'a getirilen erişim engeli ile gündeme gelen BTK, özellikle sosyal medya uygulamalarını kullanan vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. BTK, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Discord'a erişim engel getirildiğini açıkladı. Bunun üzerine, "BTK nedir, açılımı ne?" gibi aramalar başladı. Peki, BTK ne işe yarar, hangi konulara bakar?

BTK NEDİR, AÇILIMI NE?

BTK, Türkiye'de telekomünikasyon sektörünü düzenleyip denetleyen kurumdur. BTK'nın açılımı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'dur.

BTK, 29 Ocak 2000 tariihnde kuruldu. Ankara merkezli kurum, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlıdır. BTK'da; 7 Üst Kurul üyesi, 570 merkez teşkilatı personeli ve 171 taşra teşkilatı üyesi vardır.

BTK nedir, açılımı ne? BTK ne işe yarar, hangi konulara bakar?

BTK'nın başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, İkinci başkanı ise Selamettin Ermiş'tir.

BTK RESMİ WEB SİTESİ İÇİN TIKLAYIN

BTK NE İŞE YARAR, HANGİ KONULARA BAKAR?

2813 sayılı, 5 Nisan 1983 tarihli Telsiz Kanunu'nda değişiklik yapan 27 Ocak 2000 tarihli, 4502 sayılı kanun ile "Telekomünikasyon Kurumu" kuruldu.

5809 sayılı ve 10 Kasım 2008 tarihli, Elektronik Haberleşme Kanunu ile kurumun adı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak değiştirildi.

BTK, görevlerini bağımsız yerine getirir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilişkili olan BTK, 5018 sayılı kanunda düzenleyici ve denetleyici kurumlar arasında gösteriliyor. BTK, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile elektronik haberleşme ve ileşitim sektöründe denetleme, düzenleme, uzlaştırma ve yetkilendirme yapıyor.

BTK'NIN UYGULADIĞI BAZI FAALİYETLER

22 Kasım 2011: Güvenli İnternet adlı İnternet filtresi Türkiye çapında uygulanmaya başlandı.

6 Haziran 2012: Kurum 3N (3G) servis sağlayıcıların kıyaslamalı reklamlar yapmalarını yasakladı.

2 Temmuz 2012 : Kotalı internet bağlantı tarifelerinde kota aşımı sonrası sunulacak hızın 1Mbit'ten 3 Mbit'e yükseltilmesine yönelik Türk Telekom'un teklifi onaylandı.

14 Aralık 2012: TTNet ve Phorm şirketleri hakkında soruşturma başlatıldı.

18 Haziran 2013: Kurum mobil cihazlarda SIM kilidi uygulamasının kaldırılmasına karar verdi. Mobil cihazlara, tedarikçi ve işletmeciler tarafından, cihazın sadece işletmecinin SIM kartı ile çalışmasını sağlayacak engeller konamayacak. Halihazırda kullanılan kilit veya şifreler 3 ay içinde kaldırılacak.

1 Nisan 2016 tarihinde ülke genelinde LTE (4.5G) iletişim teknolojisine geçilmiştir.

29 Nisan 2017: Vikipedi'ye Türkiye'den erişim Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından idari tedbir uygulanmak suretiyle engellendi. 2 yıl 8 ay 17 gün aradan sonra (992 gün), 15 Ocak 2020 tarihinde Türkiye saati ile 22.30'da Anayasa Mahkemesi kararıyla yeniden erişime açıldı.

2020'de Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 1 Milyon İstihdam Projesi çerçevesinde BTK Akademi kurulmuştur. Kişisel gelişim, programlama, veri tabanları, blockchain, siber güvenlik ve hackleme gibi çeşitli konularda ücretsiz eğitimlerin verildiği bir platformdur.

13 Kasım 2022: İstanbulda gerçekleşen 2022 İstanbul saldırısı sonrası Twitter, Youtube, Instagram, Facebook gibi sosyal medya uygulamalarına geçici olarak erişim kısıtlaması uygulandı ve ülke genelinde internet hızı yavaşlatıldı.

21 Şubat 2023: BTK kararıyla Ekşi Sözlük sitesine erişim engeli getirildi.

23 Şubat 2024: BTK kumar yayınlarını gerekçe göstererek Twitch ve Kick platformuna ve sitesine erişim engeli getirdiklerini açıkladı ve iki platforma erişim engeli getirildi.

12 Temmuz 2024: Wattpad sitesine erişim engeli getirildi.

2 Ağustos 2024: İnstagram platformuna erişim engeli getirildi.

9 Ekim 2024: Discord uygulamasına erişim engeli getirildi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin