Sosyal medya platformlarının yıllardır milyonlarca kullanıcısı var ve bu rakamlar artışını sürdürüyor. X, Facebook, Instagram ve TikTok gibi uygulamalar dünyanın dört bir yanında aktif olarak kullanılıyor. Öyle ki bu uygulamaların Türkiye’deki kullanıcı sayısı gözle görülür derecede yüksek.
Fakat Instagram, Facebook ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta, sürekli ayrımcılık ve çeşitli sansür uygulamalarıyla gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz hafta Hamas lideri Haniyye’nin hayatını kaybetmesinin ardından Meta, Instagram’da paylaşılan Haniyye içeriklerine sansür uyguladı. Dünyanın dört bir yanından Hamas liderinin fotoğraflarını paylaşıp başsağlığı dileyen kullanıcıların, yayınlamış olduğu içerikler Meta tarafından kaldırıldı. Bu adaletsiz sansür uygulamasının ardından BTK, Instagram’ı Türkiye’de erişime kapattı. Bu kısıtlamanın üzerinden dört gün geçti ve tarafların görüşme yapmasına rağmen bir sonuca ulaşılamadı. Peki Instagram’ı başka hangi ülkeler neden engelledi. İşte Instagram’ı yasaklayan ülkeler…
INSTAGRAM’I YASAKLAYAN ÜLKELER
Çeşitli nedenlerden dolayı Instagram’ı engelleyen ülkeler ve engelleme sebeplerini sizler için derledik:
Çin: 2014 yılında Hong Kong’daki demokrasi yanlısı protestoların ardından Instagram’ı yasakladı. Çin hükümeti, sosyal medya üzerinden kontrolsüz bilgi yayılımını engellemek ve ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle bu kararı aldı
Kuzey Kore: Ülkede internet erişimi genel olarak çok kısıtlı ve sadece belirli hükümet yetkililerine izin veriliyor. Bu nedenle Instagram da dahil olmak üzere çoğu sosyal medya platformu yasaklı durumda.
İran: Instagram, hükümetin sosyal medya üzerindeki kontrolünü artırma çabaları ve içerik denetimi nedeniyle yasaklanmış durumda2.
Rusya: Rusya, Instagram’ı 2022 yılında yasakladı. Bu karar, hükümetin sosyal medya platformlarının içerik denetimi ve ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle alındı.
Türkiye: Türkiye’de de Instagram’a erişim engeli getirildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram’ın katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle bu kararı aldı.
Bu ülkelerdeki yasaklar, genellikle hükümetlerin sosyal medya üzerindeki kontrolünü artırma ve ulusal güvenlik endişeleri gibi nedenlerle uygulanıyor.