1 milyondan fazla beyinde deneniyor! Bilim insanları ‘Demans hastalığı’ için harekete geçti. Zincirler kırılacak

Özellikle yaşlı hastalarda yaygın olarak görülen demans hastalığı için bilim insanları yeni bir araştırmaya başladı. 1 milyondan fazla beyinde çalışma yapılırken, hastalığın önceden tespit edilmesi amaçlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
1 milyondan fazla beyinde deneniyor! Bilim insanları ‘Demans hastalığı’ için harekete geçti. Zincirler kırılacak

Beyin fonksiyonlarının bozulmasıyla ortaya çıkan ve hafıza ile düşünme yeteneklerinde kayıplara neden olan demans hastalığında, risk faktörlerinin erken tespiti mümkün.

Ancak, kesin bir önceden belirleme yöntemi henüz bulunmuyor ve bunun üzerine ciddi anlamda araştırmalar yapılıyor. Bilim insanları, yakın zamanda demans hastalığının erken tespiti için yeni bir çalışmaya daha başladı ve bu kez hastalığın tespiti çok erken bir zamanda yapılabilir.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ ARAÇ GELİŞTİRİLECEK

20 uzmanın bir aya geldiği ekip, CT ve MRI taramalarıyla elde edilen verileri sağlık kayıtlarıyla birleştirerek yapay zeka aracılığıyla analiz edecek ve hastalığın gelişimini öngörülebilecek örüntüleri keşfedecek. Bu ekip, radyologların hastaların demans riskini değerlendirirken ve ilgili hastalıkların erken aşamalarını tanımlarken kullanabilecekleri dijital bir araç geliştirmek için yoğun mesai harcıyor.

Öte yandan yüksek demans riski taşıyan bir hasta grubunun izole edilmesinin, Alzheimer dahil olmak üzere çeşitli hastalık türleri için daha kesin tedavilerin geliştirilmesine olanak sağlayacağına inanılıyor.

1 milyondan fazla beyinde deneniyor! Bilim insanları ‘Demans hastalığı’ için harekete geçti. Zincirler kırılacak

Uzmanlar, NHS İskoçya'nın bir parçası olan Sağlık ve Sosyal Bakım için Kamu Yararı ve Gizlilik Paneli'nin onayıyla kullandıkları proje sırasında 1,6 milyon kadar insan beyni görüntüsünü analiz edeceklerini tahmin ediyor. Bu veriler, NHS elektronik verilerinin araştırma için kullanılmasına yönelik güvenli bir platform sağlamak üzere Public Health Scotland tarafından görevlendirilen Scottish National Safe Haven'da güvenli bir şekilde tutulacak.

Çalışmanın yazarlarından Profesör Will Whiteley, şu açıklamaları yaptı:

"Demansı tahmin etmek için basit beyin taramalarının daha iyi kullanılması, demansın daha iyi anlaşılmasına ve potansiyel olarak nedenlerinin daha erken teşhis edilmesine yol açacak ve bu da yeni tedavilerin geliştirilmesini kolaylaştıracaktır."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin