Yumurta ağırlıklı beslenmek, kolesterol seviyelerine düşünüldüğü kadar etki etmiyor olabilir.
Protein, B12 ve D vitamini kaynağı olan yumurta, kolesterol seviyelerini yükselterek kalp sağlığını kötü etkileyeceği düşüncesiyle endişelere yol açıyor.
ABD'de yürütülen yeni araştırmanın ilk bulgularına göreyse haftada 12 adet zenginleştirilmiş yumurta yemek kolesterolü artırmıyor. Zenginleştirilmiş yumurta, çeşitli vitaminler ve omega-3 yağ asitleriyle besin değeri artırılan yumurtaları ifade ediyor.
140 katılımcının yer aldığı araştırmada bir grup haftada 12 veya daha fazla zenginleştirilmiş yumurta tüketirken, diğer grup haftada iki veya daha az yumurta yedi. Bütün katılımcılar 50 yaşın üstündeydi ve hepsi daha önce bir kalp damar rahatsızlığı yaşamış ya da en az iki kardiyovasküler risk faktörüne sahipti. Yüzde 24'ü de diyabet hastasıydı.
Araştırmanın başında ve 4 aylık takip süresinin sonunda katılımcıların kanındaki kolesterol seviyeleri ölçüldü. Çalışmanın ardından iki grubun HDL (iyi kolesterol) ve LDL (kötü kolesterol) seviyelerinin yakın olduğu saptandı. Zenginleştirilmiş yumurta yiyen grubun iki kolesterol değerinde azalma görüldü fakat araştırmacılar bunun istatistiksel açıdan kayda değer olmadığını belirtiyor.
Çalışma Georgia'da düzenlenen Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin Yıllık Bilimsel Oturumu'nda bugün sunulacak.
Araştırmanın bulguları haftada 12 yumurta yemenin kolesterolü artırmadığına işaret etse de uzmanlar bu sonuçlara temkinli bir şekilde yaklaşılması gerektiği uyarısında bulunuyor. ABD'deki Mount Sinai Tıp Fakültesi Icahn Tıp Okulu'nda kardiyolog ve tıp alanında yardımcı doçent olan Matthew Tomey şöyle diyor:
Bu verilerin daha fazla yumurta yemenin zararlı olduğuna dair kanıt sunmadığına katılsam da mevcut çalışmayı, bunun zararlı olmadığına dair yeterli bir 'teminat' olarak görmekten kaçınırım.
Ayrıca bu bulguların zenginleştirilmemiş yumurtalar için de geçerli olup olmadığı henüz bilinmiyor.
Geçen yıl yapılan başka bir çalışmada yüksek miktarda yumurta tüketiminin toplam kolesterolü artırarak LDL/HDL oranını yükseltebileceği bulunmuştu. Öte yandan günde bir yumurta yemenin kardiyovasküler hastalık riskini büyük ölçüde artırmayabileceği de belirtilmişti.