Uykuda konuşmak neden olur, ne anlama gelir? Uykuda konuşmak neyin belirtisi, bir hastalık mı?

Uykuda bağıran, gülen, ağlayanların yanında konuşanlara da illa ki denk gelmişsinizdir. Bu durum nadiren veya sık sık yaşanabilir. Bir parasomnia türü olan uykuda konuşmak (somniloquy), zamanla oldukça rahatsız edici olabilir. Kimileri bundan o kadar rahatsız olur ki psikolojik bir hastalık yaşadığını bile düşünebilir. Peki, Uykuda konuşmak neden olur, ne anlama gelir? Uykuda konuşmak neyin belirtisi, bir hastalık mı? Gelin birlikte bakalım...

Google Haberlere Abone ol
Uykuda konuşmak neden olur, ne anlama gelir? Uykuda konuşmak neyin belirtisi, bir hastalık mı?

Parasomnia, gece uyku esnasında istem dışı ortaya çıkan davranışlardır ve uykuda konuşmak da bir parasomnia çeşitidir. Tıbbi adı somniloquy olan uykuda konuşma durumuna, gencinden yaşlısına kadar herkeste görebilirsiniz. Bir uyku bozukluğu olan uykuda konuşma haline birçok şey neden olabilir. Öncelikle bunun altında yatan nedenleri ortaya çıkarmak gerekmektedir. Peki, Uykuda konuşmak neden olur, ne anlama gelir? Uykuda konuşmak neyin belirtisi, bir hastalık mı? İşte somniloquy ile ilgili merak edilen her şey...

Uykuda konuşmak neden olur, ne anlama gelir? Uykuda konuşmak neyin belirtisi, bir hastalık mı?

UYKUDA KONUŞMAK NEDEN OLUR, NE ANLAMA GELİR?

Bir uyku bozukluğu olan ve parasomnia çeşidi olarak karşımıza çıkan uykuda konuşma hali, birçok nedene dayanabilir. İşte uykuda konuşmanın nedenleri..

Stres ve Anksiyete

Günlük hayatta yaşanan yoğun stres ve kaygı, uykuda konuşmaya sebep olabilir. Bu durumda zihin uyku esnasında dahi aktif kalabilir.

Genetik Yatkınlık

Aile bireylerinde uykuda konuşma öyküsü olan kişilerde bu duruma daha sık rastlanır.

Uyku Bozuklukları

Uykusuzluk, uyku apnesi, gece terörü gibi uyku bozuklukları da uykuda konuşma durumunu tetikleyebilir.

İlaç ve Maddeler

Bazı ilaçlar, alkol veya uyuşturucu maddeler uyku düzenini etkileyebilir ve uykuda konuşmaya neden olabilir.

Ateş ve Enfeksiyon Hastalıkları

Yüksek ateş ve bazı enfeksiyonlar uyku esnasında anormal davranışlara sebep olabilir.

Yorgunluk ve Uyku Düzeni

Fiziksel ya da zihinsel yorgunluk ve düzensiz uyku alışkanlıkları da uykuda konuşmaya yol açabilir.

Uykuda konuşmanın anlamı; bilinçaltındaki düşüncelerin ve duyguların dışa vurumu olabilir. Uykuda konuşulan cümleler genellikle anlamlı değildir ve bazen tamamen anlamsız olabilir. Rüya esnasında yaşanan olaylar ve duygular da uykuda konuşma şeklinde ortaya çıkabilir. Kişi rüyasında gördüklerini ve hissettiklerini sesli bir şekilde ifade edebilir. Diğer yandan bu durum geçici de olabilir. Yani çoğu insan için uykuda konuşma geçici bir durumdur ve ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmez.

 

UYKUDA KONUŞMAK NEYİN BELİRTİSİ, BİR HASTALIK MI?

Uykuda konuşmak, genellikle ciddi bir sağlık sorunu değildir. Yaygın ve çoğu zaman zararsız olan uykuda konuşma durumu, bazı durumlarda başka sağlık sorunlarının belirtisi de olabilir.
Uykuda konuşma, diğer uyku bozukluklarının bir belirtisi olabilir. Bunlar; uyku apnesi, REM uyku davranış bozukluğu, gece terörü olarak sayılabilir.

Fakat uyku esnasında sık ve yoğun konuşmalar oluyorsa, uyku apnesi, uyurgezerlik ya da gece terörü ile birlikte görülüyorsa ve uyku kalitesini veya gündüz fonksiyonlarını etkiliyorsa, bir uzmana danışmakta fayda vardır.

Etiketler uyku hastalık konuşma
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin