Dünyada yaygın şekilde başlayan mavi dil hastalığı; koyun, keçi, sığır, deve gibi hayvanlarda görülen bir çeşit enfeksiyon çeşididir.
Culicoides türü böcekler dolayısıyla hayvanlara bulaşan mavi dil enfeksiyonu hemen herkesin kısa sürede tedirgin olmasına neden olmuştur.
Peki ya mavi dil hastalığı nedir, mavi dil hastalığının belirtileri nelerdir? İşte konuya ilişkin merak edilen tüm detaylar...
MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR?
Bluetongue virüs (BTS) olarak da bilinen mavi dil virüsü, geviş getiren büyük ve küçük baş hayvanlarda ortaya çıkan bir çeşit virüstür.
Koyunların başlı başına etkilendiği mavi dil hastalığı, keçi, sığır, deve, ceylan ve Afrika antilobu gibi tüm geviş getiren türlerin duyarlı olduğu mavi dil hastalığı, tatarcık sinekleri başta olmak üzere çeşitli böcekler dolayısıyla bulaşmaktadır.
MAVİ DİL HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Mavi dil hastalığının belirtileri, bulaşan virüsün türüne ve pek tabii hayvanın cinsine göre değişkenlik gösterirken koyunlarda görülen klinik belirtiler şu şekildedir;
- Ateş
- Baş ve boyun şişmesi
- Yürümede aksama
- Ağız, burun ve gözlerin mukoza zarının iltihaplanması ve ülseri
- Salya akması
- Ciltte ve diğer dokularda kanamalar
- Akciğerlerde köpüklenme ve yutma güçlüğü gibi solunum problemleri
- Yüksek ölüm oranı
- Dilde renk değişikliği ve şişme
- Hayvanın yününün azalması veya tamamen ortadan kaybolması
MAVİ DİL HASTALIĞININ AŞISI VAR MI?
Mavi dil hastalığının herhangi bir tedavi yahut aşı seçeneği bulunmamaktadır. Bu yüzden koruyucu önlemler almak çok daha önemlidir.
Hastalıkla mücadele noktasında doğru karantina sürecini uygulayabilmek, hasta hayvanların imhası ve sokucu sineklerle mücadele ile birlikte aşılamalar teşkil etmektedir.
MAVİ DİL HASTALIĞI İNSANA BULAŞIR MI?
24 farklı alt tipi bulunan mavi dil virüsünün, bulaştığı hayvan ve virüsün çeşidine göre belirtileri farklılık gösterirken, mavi dil virüsünün insanlara bulaşması söz konusu değildir.
Tedavisi bulunmayan mavi dil hastalığına karşı aşılanma ve korunma ile önlem almak önemli bir seçenektir.